Moscova o amenință pe Maia Sandu: Republica Moldova ar putea ajunge la coșul de gunoi al istoriei, dacă nu e mai atentă

Moscova o amenință pe Maia Sandu: Republica Moldova ar putea ajunge la coșul de gunoi al istoriei, dacă nu e mai atentă
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2022

Oficialități ruse au reacționat vehement față de interzicerea în Republica Moldova a simbolului „Z” al invaziei Rusiei în Ucraina, după ce președinta Maia Sandu a promulgat marți o lege în acest sens, relatează DPA. Un senator rus a transmis că Republica Moldova ar putea ajunge la „coșul de gunoi” și a șantajat-o pe Maia Sandu cu gazul rusesc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Senatorul rus Aleksei Pușkov, șeful Comisiei provizorii a Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus) pentru politica informațională, a amenințat-o direct pe președinta Maia Sandu că țara sa ar putea sfârși la "coșul de gunoi al istoriei", scrie Hotnews.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

„A luat-o pe urmele Ucrainei”

„În ceea ce privește esența legii promulgate de Sandu, la fel și declarațiile ei despre comportamentul criminal al panglicii Sf. Gheorghe (susținătorii lui Putin -n.red) și coșul de gunoi al istoriei, ar trebui să-i reamintim atunci că în acest coș au ajuns mulți dușmani ai panglicii Sf. Gheorghe. Ar trebui să fie mai atentă când vorbește despre Rusia și simbolurile ei, mai ales într-o situație în care Chișinăul nu are cu ce plăti gazul rusesc", scrie Pușkov, una din portavocile cele mai zgomotoase ale Senatului rus în domeniul politicii externe ruse.

A reacționat și Serghei Aksionov, liderul prorus al Crimeii anexate de Rusia în 2014, care consideră că „Maia Sandu a decis să o ia pe urmele Ucrainei", conform portalului lv.baltnews.com.

Republica Moldova, situată între Ucraina și România, caută să adere la UE după invazia Rusiei în Ucraina. Chișinăul a acordat Kievului ajutor umanitar, primind cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor, dar nu și de ordin militar.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

La începutul acestei săptămâni, Chișinăul a interzis simbolurile „Z" și „V", utilizate în sprijinul trupelor ruse care atacă Ucraina, precum și panglica Sfântului Gheorghe, considerat un semn al susținătorilor președintelui rus Vladimir Putin, dar și al separatiștilor proruși din Ucraina. Maia Sandu și-a justificat interdicția, argumentând că aceste simboluri divizează societatea.

Coșul de gunoi al istoriei

Locul lor este la „coșul de gunoi" al istoriei, a afirmat președintele Republicii Moldova într-o conferință de presă marți.

„Simbolurile își schimbă sensul în funcție de context, de realități. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani - ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini și acțiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferințele altor milioane de refugiați și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri", a declarat Maia Sandu.

Sandu denunță propaganda Moscovei

Totodată, ea a denunțat propaganda rusă răspândită de Moscova.

„Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război - e revoltător și inuman să învinuiești victimele de suferințele proprii. Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine - sau chiar azi - pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportările. Nu uitam aceste pagini tragice și rușinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor. Și nu putem permite ca atrocitățile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, care și-au dat viața pentru pace", a subliniat Maia Sandu, citată de Deschide.md.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

În acest sens, Sandu susține că specularea victoriei din 1945 "pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei" reprezintă o "ofensă adusă părinților și buneilor noștri care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi în pace".

„Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ura în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajba și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați. Oamenii publici trebuie să fie conștienți de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii și a coeziunii în societate", a adăugat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
maia sandu
republica moldova
rusia