Moscova prezintă o listă întreagă cu ce vrea de la Washington pentru a nu ataca Ucraina: Gata cu extinderea!

Moscova prezintă o listă întreagă cu ce vrea de la Washington pentru a nu ataca Ucraina: Gata cu extinderea!
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2021

Rusia a dezvăluit propunerile sale pentru limitarea influenței militare americane și a NATO în vecinătatea sa și dorește să negocieze ''încă de sâmbătă'' cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esențiale pentru evitarea unei escaladări, relatează AFP și EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Aceste documente sunt publicate pe fondul unei acutizări a tensiunilor ruso-occidentale în jurul Ucrainei, americanii și europenii acuzând Moscova că pregătește o ofensivă militară împotriva acesteia, scrie Agerpres.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Cele două texte, denumite ''Tratat între SUA și Federația Rusă asupra garanțiilor de securitate'' și ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federației Ruse și a statelor membre'' ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianței Nord-Atlantice și a stabilirii de baze militare americane în țările din fostul spațiu sovietic.

''Este esențial ca garanțiile de securitate pentru Rusia să fie așternute pe hârtie și să aibă forță de drept'', a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomației americane.

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ''încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie'', anunțând că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfășoare la Geneva.

Conform oficialului rus, date fiind ''lipsa totală de încredere reciprocă'' și politica ''agresivă'' a NATO ''în vecinătatea Rusiei'', aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o ''relansare a relației plecând de la o pagină albă''.

Printre alte obligații, aceste tratate propuse de Moscova nu ar permite Statelor Unite să-și creeze baze militare în orice țară nemembră a NATO care a făcut parte din URSS și nici să ''utilizeze infrastructurile lor pentru orice activitate militară sau să dezvolte o cooperare militară bilaterală'' cu respectivele state.

De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO să se angajeze că această alianță nu se va mai extinde niciodată, în special către Ucraina, și că nu vor desfășura nicio ''activitate militară pe teritoriul Ucrainei și în alte țări din Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală''.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare să renunțe la desfășurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere și să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

''Washingtonul și aliații săi din NATO trebuie să înceteze imediat acțiunile regulate ostile împotriva țării noastre, inclusiv exercițiile militare neprogramate, apropierile periculoase și manevrele avioanelor și navelor militare, și să oprească dezvoltarea militară pe teritoriul ucrainean'', a subliniat Serghei Riabkov.

Rusia nu mai este dispusă să accepte actuala situație, a mai spus vice-ministrul de externe rus în fața presei, transmițând Washingtonului să ia în serios propunerile Moscovei și să vină rapid cu un răspuns constructiv.

Așadar, principalele puncte ale propunerilor Rusiei, rezumate de agenția rusă RIA sunt următoarele:
- Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina.
- Nedesfășurarea de trupe și arme suplimentare în afara țărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepția unor cazuri speciale și cu consimțământul Rusiei și al statelor NATO.
- Abandonarea oricărei activități militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.
- Nedesfășurarea de rachete cu rază scurtă și intermediară de acțiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte.
- Exercițiile militare să se desfășoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită și să se realizeze periodic schimburi de informații despre exercițiile militare.
- Ambele părți (Rusia de o parte, SUA și NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar și să convină asupra soluționării pașnice a tuturor disputelor și să se abțină de la folosirea forței.
- Angajamentul ambelor părți că nu vor crea condiții care pot fi percepute de cealaltă drept o amenințare.
- Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situații de urgență.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
rusia
ucraina