O vânzare de armament către Ungaria, blocată de Senatul SUA pentru că Budapesta împiedică aderarea Suediei la NATO

O vânzare de armament către Ungaria, blocată de Senatul SUA pentru că Budapesta împiedică aderarea Suediei la NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2023

Principalul lider republican din Comisia pentru relații externe a Senatului SUA, Jim Risch, a declarat că blochează o vânzare de armament în valoare de 735 de milioane de dolari către Ungaria, deoarece guvernul de la Budapesta nu a ratificat aderarea Suediei la NATO, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Având în vedere promisiunile care mi-au fost făcute mie și altora, anul trecut, că acest vot va fi dat, și faptul că suntem în luna iunie și încă nu există acest vot, am decis ca vânzarea de noi echipamente militare americane către Ungaria să fie suspendată", a anunțat senatorul Jim Risch într-un comunicat.

VIDEO Record - Un startup abia lansat strânge 113 milioane dolari. În spate sunt ex-angajați Meta și Google, foști colegi de școală, dar și un CEO care a condus Google 16 ani CITEȘTE ȘI VIDEO Record - Un startup abia lansat strânge 113 milioane dolari. În spate sunt ex-angajați Meta și Google, foști colegi de școală, dar și un CEO care a condus Google 16 ani

"Ungaria ar trebui să ia măsurile necesare pentru a permite Suediei să intre în alianță - și asta cât mai curând", a mai spus el, potrivit News.ro.

Conform legislației americane, tranzacțiile majore de armament sunt analizate de principalii democrați și republicani din Comisia pentru relații externe a Senatului și din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților. Aceștia pun în mod regulat întrebări sau își exprimă îngrijorarea cu privire la drepturile omului sau probleme diplomatice, ceea ce poate întârzia sau chiar opri vânzările de arme.

The Washington Post a scris că achiziția blocată de armament include 24 de baterii de lansatoare de rachete HIMARS și peste 100 de rachete și încărcătoare, împreună cu piesele și suportul aferent.

Însă Ministerul ungar al Apărării a transmis un comunicat, citat de MTI, în care spune că nu intenționează să cumpere sisteme HIMARS. "În timpul mandatului guvernamental anterior, comisarul guvernamental însărcinat cu achizițiile publice a solicitat informații despre sistemele de rachete HIMARS într-o scrisoare cu termen limită martie 2022. Nu a existat niciun răspuns din partea SUA, prin urmare, ministerul a considerat problema închisă", afirmă Budapesta.

Suedia a solicitat anul trecut să adere la NATO ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Obiecțiile din partea Turciei și Ungariei au întârziat candidatura, iar Suedia speră acum să adere până la summitul NATO de luna viitoare din Lituania.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit marți, la Casa Albă, cu președintele american Joe Biden.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
arme
ungaria