Obligațiunile ucrainene și rusești au scăzut puternic, din cauza temerilor provocate de o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina

Obligațiunile ucrainene și rusești au scăzut puternic, din cauza temerilor provocate de o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina
scris 18 ian 2022

Obligațiunile ucrainene denominate în dolari și obligațiunile rusești au scăzut puternic luni, din cauza temerilor provocate de o posibilă invaziei a Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

În cazul obligațiunilor ucrainene, spreadul acestora față de titlurile Trezoreriei SUA a depășit nivelul de 10 puncte procentuale. Mai puțin de o duzină de țări dintr-un indice al solidității care include peste 70 de țări au spreaduri de peste 10 puncte procentuale, între care se află Venezuela, Zambia, Lebanon, Sri Lanka și Ghana, acestea aflându-se fie în default fie în crize grave ale datoriilor, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Guvernul schimbă sistemul de plafonare a facturilor la gaze și electricitate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul schimbă sistemul de plafonare a facturilor la gaze și electricitate

”Piața trebuie să ia în calcul probabilitatea unei invazii a Rusiei”, a declarat Viktor Szabo, analist la o firmă de administrare a activelor.

Statele Unite au avertizat săptămâna trecută că Rusia ar putea pregăti un pretext pentru a invada Ucraina dacă diplomația nu își va atinge obiectivele, după un ce un atac cibernetic de amploare asupra site-urilor guvernamentale ucrainene a răspândit mesajul ”temeți-vă și așteptați-vă la ce este mai rău”.

Discuțiile dintre Moscova și statele occidentale referitoare la desfășurarea a zeci de mii de soldați de-a lungul graniței cu Ucrauna nu au avut niciun rezultat.

Rusia neagă că plănuiește atacarea Ucrainei, dar a spus că va lua măsuri militare nespecificate dacă revendicările sale, inclusiv promisiunea că alianța NATO nu va primi Ucraina în cadrul acesteia, nu vor fi satisfăcute.

Spreadurile obligațiunilor ucrainene, văzute ca o măsură a unor astfel de riscuri, s-au dublat deja din noiembrie, iar în prezent se află la niveluri atinse în martie 2020, în timpul turbulențelor provocate pe piețe de pandemia de Covid-19.

De asemenea spreadurile obligațiunile Ucrainei sunt comparabile cu cele atinse când Rusia a anexat Crimeea. În martie 2014, spreadurile au urcat la peste 40 de puncte procentuale la începutul lui 2015, când Kievul aproape a intrat în default.

Obligațiunile Ucrainei au continuat să scadă pe piețele internaționale. Unele au scăzut cu peste 3 cenți, la aproape 80 de cenți, după ce erau la nivelul de 100 de cenți în urmă cu o lună.

”Ucraina a pierdut probabil accesul pe piața financiară, iar acest lucru i-ar putea complica planurile de finanțare în acest an”, a declarat Stuart Culverhouse, analist la firma Tellimer.

Ucraina va trebui să refinanțeze obligațiuni de 1 miliard de dolari în septembrie.

Obligațiunile Rusiei pe termen lung, denominate în dolari, au scăzut la rândul lor. Datele firmei Refinitiv arată că obligațiunile Rusiei scadente în 2043 au scăzut cu peste 5 cenți, iar multe alte obligațiuni au atins cel mai scăzut nivel, după minimul din 2020 al pandemiei de Covid-19.

Spreadul obligațiunilor Rusiei față de titlurile Trezoreriei SUA a crescut până la 2,3 puncte procentuale, fiind încă în creștere cu 0,71 puncte procentuale în acest an.

CDS-urile pe termen de cinci ani ale ambelor țări au crescut din nou. CDS-urile Ucrainei au urcat cu 0,76 puncte procentuale față de vineri, la 9,18 puncte procentuale, potrivit datelor IHS Markit. CDS-urile Rusiei au crescut cu 0,34 puncte, la 2,15 puncte procentuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligațiuni
rusia
ucraina