Opoziția naționalistă poloneză PiS s-a clasat pe primul loc în alegerile locale, un eșec pentru premierul Donald Tusk

Opoziția naționalistă poloneză PiS s-a clasat pe primul loc în alegerile locale, un eșec pentru premierul Donald Tusk
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2024

Partidul naționalist de opoziție Lege și Justiție (PiS), care la sfârșitul anului trecut a pierdut puterea după alegerile legislative, s-a clasat pe primul loc în alegerile locale desfășurate duminică în Polonia, potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne, ceea ce constituie un eșec pentru ambițiile premierului Donald Tusk de a-și consolida controlul asupra puterii, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Dacă se confirmă, rezultatele ar zădărnici speranțele lui Tusk de a vedea alianța sa Coaliția Civică (KO) pe primul loc în alegeri, independent de partenerii săi de guvernare, scrie News.ro.

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut CITEȘTE ȘI Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut

În timp ce PiS a devansat KO, a fost totuși mult în urma scorului combinat al celor trei formațiuni care alcătuiesc guvernul de coaliție și părea că va pierde puterea în unele guverne regionale.

PiS a obținut un scor de 33,7%, potrivit sondajului Ipsos efectuat la ieșirea de la urne, situându-se în fața coaliției de centru KO, care a avut 31,9%. Celelalte formațuni aflate la guvernare, creștin-conservatorii de la A Treia Cale și Stânga au obținut 13,5% și, respectiv, 6,8%.

"PiS-ul de nezdruncinat... Oricum ai privi-o, este o înfrângere substanțială pentru imaginea (partidului lui Tusk)", a scris pe X Krzysztof Izdebski, director politic la think-tank-ul Fundația Stefan Batory.

Tusk a ajuns la putere după alegerile naționale din octombrie, grație promisiunilor de a inversa regresul democratic, de a consolida drepturile femeilor și ale minorităților și de a reface legăturile cu aliații occidentali ai Poloniei, care au devenit tensionate sub guvernul anterior al PiS.

PiS a ieșit pe primul loc și în alegerile legislative, dar și-a pierdut majoritatea, ceea ce a permis coaliției de opoziție a lui Tusk să vină la putere.

De asemenea, în ultima vreme, PiS și aliații săi au fost afectați de lupte interne.

Bruxelles-ul urmărește îndeaproape modul în care se descurcă coaliția lui Tusk, următorul test electoral fiind alegerile pentru Parlamentul European din iunie, în timp ce sondajele de opinie la nivel european sugerează că dreapta populistă va avea rezultate bune.

Românii - cei mai numeroși turiști străini în sezonul de iarnă din Bulgaria CITEȘTE ȘI Românii - cei mai numeroși turiști străini în sezonul de iarnă din Bulgaria

Un al doilea tur de scrutin în alegerile locale urmează să aibă loc peste două săptămâni în zonele în care candidații la primărie nu au reușit să obțină mai mult de 50% din voturi.

Alegătorii votează pentru a alege membrii celor 16 adunări regionale - a căror componență reflectă oarecum sprijinul pentru principalele partide - precum și mii de consilieri locali și primari.

UN VIITOR PREZIDENȚIABIL POLONEZ

Vorbind la scurt timp după publicarea exit-pollurilor, Tusk a spus că eșecul alianței sale de a ieși pe primul loc s-a datorat în parte prezenței puternice la vot în fiefurile PiS din estul Poloniei și în toată zona rurală.

În schimb, un loc în care partidul său s-a descurcat foarte bine a fost Varșovia, unde primarul în funcție Rafal Trzaskowski, în vârstă de 52 de ani, a fost reales fără a fi nevoie de un al doilea tur de scrutin. Observatorii politici notează că rezultatele bune din capitală i-au consolidat edilului perspectivele de a fi nominalizat pentru a candida la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Această funcție este considerată esențială pentru ambițiile guvernului Tusk de a reforma sistemul judiciar, despre care criticii au spus că a fost politizat în timpul guvernării PiS, și de a diminua influența cercurilor conservatoare ale PiS asupra vieții publice.

"Acum, KO va trebui să îl convingă pe Trzaskowski (să candideze la președinție) în loc ca el să fie nevoit să ceară sprijin", a declarat Rafał Chwedoruk, politolog la Universitatea din Varșovia.

Aliatul conservator al PiS, actualul președinte Andrzej Duda, în vârstă de 51 de ani, s-a angajat să se opună la o mare parte din agenda lui Tusk și luna trecută a pus veto la un proiect de lege pentru a facilita accesul femeilor la contracepția de urgență.

Trzaskowski a pierdut în fața lui Duda la alegerile prezidențiale din 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
pis
polonia
alegeri