Lukoil vrea să angajeze muncitori din Uzbekistan pentru a acoperi deficitul de personal din Rusia

Lukoil vrea să angajeze muncitori din Uzbekistan pentru a acoperi deficitul de personal din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2024

Compania petrolieră rusească Lukoil a semnat un acord cu autoritățile din Uzbekistan pentru a angaja muncitori din țara central asiatică pe bază de contract de muncă cu caracter temporar, un semn că deficitul de personal forțează companiile rusești să recruteze angajați de peste hotare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acordul, anunțat de Ministerul Muncii din Uzbekistan, vine într-un moment în care cetățenii din țările Asiei Centrale care trăiesc în Rusia sunt urmăriți îndeaproape, după atacul terorist de luna trecută de la o sală de concerte de la Moscova, în care cel puțin 144 de persoane și-au pierdut viața, scrie Agerpres.

România, printre țările UE cu o creștere puternică a vânzărilor cu amănuntul CITEȘTE ȘI România, printre țările UE cu o creștere puternică a vânzărilor cu amănuntul

Ministerul Muncii din Uzbekistan a precizat că semnat "o foaie de drum și un acord cu privire la angajarea organizată în câmpul muncii a cetățenilor din Uzbekistan pentru ca aceștia să poată efectua muncă în regim temporar" pentru Lukoil în Rusia.

Solicitanții trebuie să vorbească limba rusă, să aibă calificările necesare și să îndeplinească "alte cerințe medicale și de muncă". Ministerul nu a precizat ce număr de muncitori din Uzbekistan ar putea fi trimis în Rusia.

Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, are o vastă rețea de benzinării precum și facilități de producție în Vestul Siberiei și alte părți din Rusia. De asemenea, compania rusească este implicată în producția de gaze în Uzbekistan.

Deficitul de personal din Rusia a fost agravat de recrutările militare pentru războiul din Ucraina precum și de faptul că sute de mii de ruși au fugit din țară după luna februarie 2022, când a început invazia din Ucraina. Rata șomajului în Rusia a atins un minim istoric de 2,8% în luna februarie 2024.

Populația activă din Rusia a scăzut în special în zona arctică și în regiunile din extremul orient, unde este concentrată o mare parte din producția de petrol și gaze.

Forța de muncă din Rusia include mai multe milioane de emigranți din țările musulmane din Asia Centrală, care anterior făceau parte din fosta URSS.

Săptămâna trecută însă, autoritățile din Tadjikistan au anunțat că au sesizat o creștere a numărului de muncitori emigranți care s-au întors acasă, unii dintre ei declarând că se tem de represalii după atentatul de la sala de concerte. Kârgâzstanul, o altă țară din Asia Centrală, și-a sfătuit cetățenii săptămâna trecută să amâne orice călătorii care nu sunt urgente în Rusia.

În România, Lukoil deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
uzbekistan