Parchetul European condus de Kovesi suspectează Bulgaria de fraudarea sistemului de certificate CO2 al UE. Emisiile termocentralelor de peste Dunăre ar fi fost subraportate

Parchetul European condus de Kovesi suspectează Bulgaria de fraudarea sistemului de certificate CO2 al UE. Emisiile termocentralelor de peste Dunăre ar fi fost subraportate
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2023

Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office - EPPO), condus de fosta șefă a DNA-ului românesc Laura Codruța Kovesi, a întreprins astăzi zeci de percheziții și alte măsuri investigative în Bulgaria, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudare a sistemului UE de tranzacționare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2), cu prejudicii potențiale de milioane de euro pentru bugetul comunitar și cel național.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit instituției, o companie privată responsabilă cu verificarea nivelurilor emisiilor de gaze cu efect de seră ale termocentralelor pe cărbune și în cogenerare pe gaze din Bulgaria este cercetată cu suspiciunea că ar fi depus rapoarte false în acest sens autorităților competente de la sud de Dunăre.

Conform mass-media din Bulgaria, ar fi vorba de 3 termocentrale de generare de electricitate pe cărbune asociate cu numele omului de afaceri Hristo Kovachki, precum și de centralele de producție de energie termică din Pernik, Gabrovo, Sliven, Veliko Tîrnovo, Ruse și Burgas.

ULTIMA ORĂ Wizz Air suspendă toate zborurile către Chișinău CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Wizz Air suspendă toate zborurile către Chișinău

Astfel, din 2017 și până în prezent, compania suspectată ar fi raportat date false cu privire la emisiile centralelor bulgărești, astfel încât nivelul acestora să pară mai redus decât în realitate, scopul fiind reducerea artificială a obligațiilor acestora de achiziție de certificate CO2.

Pe baza probelor existente, se estimează că subraportarea emisiilor către autoritățile naționale a dus la prejudicierea bugetului UE și a celui național cu milioane de euro, reprezentând sume neachitate pentru gaze de seră emise în mod real. În plus, subraportarea emisiilor a avut impact și asupra calității aerului din Bulgaria″, a transmis EPPO.

Actorul Steven Seagal, decorat de Putin. Anterior a fost primit într-un partid rusesc CITEȘTE ȘI Actorul Steven Seagal, decorat de Putin. Anterior a fost primit într-un partid rusesc

Peste 150 de polițiști au participat la percheziții, care au avut loc în 11 localități din Bulgaria, cu sprijinul Directoratului General pentru Combaterea Crimei Organizate și a Agenției de Stat pentru Securitate Națională de la Sofia. Au fost efectuate peste 40 de percheziții și au fost audiați mai mult de 70 de martori, investigația fiind în derulare.

″Sistemul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră reprezintă una dintre politicile-cheie ale UE de combatere a schimbărilor climatice, fiind prima piață de carbon din lume″, conchide EPPO.

Sintagma \'\'limba moldovenească\'\' ar putea fi înlocuită cu \'\'limba română\'\' în Constituția Republicii Moldova CITEȘTE ȘI Sintagma ''limba moldovenească'' ar putea fi înlocuită cu ''limba română'' în Constituția Republicii Moldova

După cum a relatat Profit.ro, situația termocentralelor bulgărești este problematică și din punct de vedere al emisiilor de sulf. Toamna trecută, depășirea în mod repetat a limitelor legale de poluare de către o termocentrală relativ mică din Bulgaria a riscat să pună în pericol, prin efecte juridice în lanț, funcționarea tuturor capacităților de producție de energie electrică pe bază de cărbune de la sud de Dunăre, care au o pondere cumulată de 30% în totalul puterii instalate a țării vecine.

Presa de la Sofia a scris recent că reprezentanța bulgară a Parchetului European se confruntă cu probleme serioase, iar plecarea în masă a procurorilor delegați, a grefierilor și a procurorilor asistenți ridică semne de întrebare cu privire la modul în care este gestionată instituția.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate de emisii de gaze cu efect de sera
certificate co2
termocentrale bulgaria
eppo kovesi
parchetul european