Parlamentul ceh refuză prelungirea stării de urgență

Parlamentul ceh refuză prelungirea stării de urgență
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2021

Deputații cehi au votat joi împotriva prelungirii stării de urgență, solicitată de guvernul minoritar al prim-ministrului populist Andrej Babis în încercarea de a ține sub control o explozie a numărului de infecții de COVID-19, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Votul a avut loc în timp ce Germania vecină a anunțat închiderea frontierelor sale, cu câteva excepții, cu Cehia și regiunea austriacă Tirol, care au rate de infecție ridicate cu variante extrem de contagioase ale coronavirusului, scrie Agerpres.

VIDEO Kalașnikov intenționează să lanseze \'\'o armă gadget\'\' dedicată hipsterilor CITEȘTE ȘI VIDEO Kalașnikov intenționează să lanseze ''o armă gadget'' dedicată hipsterilor

Premierul miliardar Andrej Babis ceruse parlamentului să prelungească dincolo de 14 februarie starea de urgență instituită la 30 septembrie, care autorizează guvernul să desfășoare armata și pompierii sau să țină închise majoritatea magazinelor pentru a combate pandemia.

Dar numai 48 de deputați din cei 106 prezenți au votat pentru prelungirea acesteia. "Vom intra în istorie ca o țară care s-a demobilizat în mijlocul unui război", le-a declarat parlamentarilor ministrul de interne, Jan Hamacek.

Ministrul sănătății, Jan Blatny, a avertizat la rândul său că situația epidemică se va deteriora în mai puțin de două săptămâni și va lovi din greu spitalele din țară, deja supraaglomerate.

Cehia, țară din UE cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat în ultimele luni rate de infecție cu coronavirus printre cele mai mari din lume.

Țara a numărat un milion de cazuri confirmate și 18.000 de decese de la începutul pandemiei, în timp ce numărul de noi cazuri zilnice a atins recent pragul de 10.000.

Guvernul a decis joi să închidă cele mai afectate trei districte din țară, detașând aproximativ 600 polițiști pentru a efectua controale aleatorii.

Un sondaj publicat miercuri a evidențiat scepticismul larg răspândit în țară cu privire la pandemie: mai puțin de jumătate dintre cehi spun că ar rămâne acasă dacă ar prezenta simptome ale COVID-19.

Un număr din ce în ce mai mare de persoane ignoră restricțiile guvernamentale în țară, unele baruri și restaurante, precum și stațiuni de schi, fiind deschise, în pofida lockdown-ului impus de autorități

viewscnt
Afla mai multe despre
stare de urgenta
cehia