Parlamentul macedonean ratifică acordul cu Grecia privind schimbarea numelui țării în ”Republica Macedonia de Nord”

Parlamentul macedonean ratifică acordul cu Grecia privind schimbarea numelui țării în ”Republica Macedonia de Nord”
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2018

Parlamentul macedonean a ratificat miercuri acordul încheiat duminică cu Grecia în vederea schimbării numelui țării în ”Republica Macedonia de Nord”, prima etapă a unui proces incert, înainte de punerea lui în aplicare, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul, menit să pună capăt unui litigiu vechi de 27 de ani între cele două țări europene, urmează să fie supus aprobării printr-un referendum, a cărui dată nu a fost stabilită și în care opoziția de drepta naționalistă urmează să îndemne să se voteze ”nu”, scrie News.ro.

O modificare a Constituției urmează să fie validată, ulterior, de Parlament, însă cu o majoritate de două treimi.

Guvernul condus de social-democratul Zoran Zaev nu dispune, pentru moment, de această majoritate.

Alegerile pentru Primăria Chișinău au fost invalidate de către instanță CITEȘTE ȘI Alegerile pentru Primăria Chișinău au fost invalidate de către instanță

”Avem un acord care ne definește clar identitatea, limba macedoneană, pentru totdeauna”, a declarat Zoran Zaev, îndemnând deputații să-l aprobe, ceea ce au făcut cu 69 din 120 de voturi.

Aleșii dreptei naționaliste nu au fost prezenți în sală, la vot.

Procedura de ratificare a început marți, iar textul a fost examinat de Comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, după care a revenit miercuri în fața deputaților, în vederea acestui vot definitiv.

În schimbul acestui acord, Skopje speră să obțină o deschidere rapidă a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) și o invitație de a adera la NATO.

”Consiliul NATO ne-a informat cu privire la decizia sa de a pune pe ordinea de zi a summitului din 11 și 12 iulie invitația adresată Macedoniei de a adera la Alianța” Nord-Atlantică, a dat asigurări Zoran Zaev.

Însă, dacă Guvernul macedonean eșuază să treacă prin Parlament revizuirea Constituției, ”invitația NATO este anulată, iar negocierile cu UE nu mișcă”, a avertizat premierul grec Alexis Tsipras.

Grecia îi refuză micului său vecin folosirea numelui ”Macedonia” - fără o atribuire geografică suplimentară -, considerând că acesta aparține provinciei sale nordice.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
republica macedonia de nord