Penuria de alimente și prețurile mari din Ungaria îi determină pe cetățenii maghiari să se organizeze în grupuri de Facebook pentru a face cumpărături în România

Penuria de alimente și prețurile mari din Ungaria îi determină pe cetățenii maghiari să se organizeze în grupuri de Facebook pentru a face cumpărături în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2023

În Ungaria, mâncarea a devenit atât de scumpă încât mulți oameni consideră că merită să meargă cu mașina până în România pentru a face cumpărături importante, arată un reportaj publicat de Transtelex.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Fenomenul este din ce în ce mai răspândit și se vede cel mai bine în parcările centrelor comerciale din orașele din apropierea graniței. Potrivit paznicului unuia dintre magazine, se întâmplă uneori să fie mai multe mașini cu numere de înmatriculare maghiare decât românești, arată Rador.

Prima autostradă construită de chinezi în România. Nou contract semnat CITEȘTE ȘI Prima autostradă construită de chinezi în România. Nou contract semnat

Turismul transfrontalier de cumpărături are loc în ciuda faptului că prețurile alimentelor au crescut semnificativ în România în ultimele luni. O pagină de Facebook a fost deja lansată pentru a ajuta clienții care se mută la Carei.

„Sunt mulțumit, e loc în rezervor, fac plinul, pentru că aici un litru de benzină costă 405 forinți, în timp ce în Ungaria e 475 de forinți”, a declarat un cetățean maghiar venit în Carei la cumpărături.

El a adăugat că a călătorit ani de zile prin regiune cu camionul și are impresia că România este mai bogată decât Ungaria. În ultimul timp, prețurile în Slovacia și chiar în Ucraina sunt mai mici decât în Ungaria, iar acest lucru este valabil nu numai pentru alimente, ci și pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și multe alte lucruri.

O altă familie a arătat pentru Transtelex: în magazinele din România poți cumpăra un kilogram de zahăr cu mai puțin de 400 de forinți, dar în Ungaria, prețul oficial al zahărului este de 450 de forinți, iar ei nu vând mai mult de 1-2 kilograme. Ceea ce, mai ales în sezonul conservelor, este foarte puțin.

El a mai spus că pentru multe produse, cum ar fi salamul, a calculat o diferență medie de preț de 15-20 de procente, dar au existat și exemple în care a reușit să cumpere de două sau trei ori mai ieftin.

Din cauza prețurilor oficiale introduse în Ungaria și a restricțiilor aferente, mulți oameni au mers în România pentru a face cumpărături chiar și atunci când aici era încă mai scump, de exemplu zahărul. Pur și simplu, pentru că cantitățile maxime disponibile în Ungaria – 1 kilogram de zahăr, 1 litru de ulei, 10 ouă – nu erau suficiente pentru bucătăria multora, mai ales dacă pe ordinea de zi se aflau gătitul sau gătitul mai mare.

Restaurantele din Ungaria își reduc programul iar în primele zile din săptămână nici nu deschid. Circa 4.000 de unități au tras cu totul obloanele CITEȘTE ȘI Restaurantele din Ungaria își reduc programul iar în primele zile din săptămână nici nu deschid. Circa 4.000 de unități au tras cu totul obloanele

Un paznic de la magazinul Lidl din Carei a relatat pentru Transtelex că cetățenii ungari cumpără în principal alimente de bază și vânează produse la reducere, de exemplu, uleiul, făina și berea au fost la reducere în ultimele zile, iar ei au cumpărat o cantitate semnificativă din acestea.

În urmă cu doar o lună, în Ungaria a fost lansată o pagină de Facebook care încearcă să îndrume persoanele interesate de cumpărături în Carei.

Administratorii urmăresc ultimele oferte din România și informează despre prețurile de bază. Dar site-ul nu se referă doar la alimente: ei oferă informații și despre hrana pentru animale de companie, unelte, haine și chilipiruri de mobilier, precum și despre gelaterii și pizzerii. Mai mult, ei încearcă să ajute și sistemul de carpooling, adică să îi organizeze pe cei care ar sări să cumpere, astfel încât să poată rezolva călătoria cât mai ieftin.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
ungaria
facebook