Rusia reziliază acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, anunță Kremlinul

Rusia reziliază acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, anunță Kremlinul
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2023

Purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor acreditați la Kremlin că Rusia iese din acordurile pentru transportul de cereale pe Marea Neagră, începând de luni, 17 iulie, data când acestea ar fi trebuit să fie prelungite, informează TASS. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acordurile încetează efectiv să mai fie în vigoare începând din 17 iulie, partea acordului care se referă la Rusia nefiind îndeplinită, a motivat Peskov, arată News.ro.

Rusia preia controlul asupra subsidiarei locale a Danone CITEȘTE ȘI Rusia preia controlul asupra subsidiarei locale a Danone

"Acordurile de la Marea Neagră încetează astăzi să mai fie în vigoare. Așa cum a spus mai devreme președintele Federației Ruse, acordul expiră la 17 iulie. Din păcate, partea care privește Rusia din acest acord de la Marea Neagră nu a fost îndeplinită până acum. Prin urmare, acesta este denunțat", a declarat Peskov.

"Acordul privind cerealele a încetat", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a spus însă, potrivit TASS, că de îndată ce "partea referitoare la Rusia va fi îndeplinită, partea rusă va reveni imediat la punerea în aplicare a acestui acord".

Acordul privind exportul de cereale din Ucraina ia sfârșit astfel la aproape un an de la încheierea sa, sporind incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu cereale la nivel mondial și intensificând tensiunile din regiune. Decizia Moscovei pune în pericol o rută comercială cheie pentru Ucraina, unul dintre cei mai importanți transportatori de cereale și ulei vegetal din lume, chiar în momentul în care începe următoarea sa recoltă.

Situația riscă să pună și mai multă presiune pe țările din jur, singura rută disponibilă acum pentru exportul de cereale din Ucraina fiind cea terestră.

Anunțul Moscovei vine după ce drone ucrainene ar fi avariat luni dimineață podul Kerci, un pod-cheie ce leagă peninsula Crimeea anexată ilegal în 2014 de Rusia continentală.

Imediat după anunțul făcut de Peskov, contractele futures de referință pentru grâu de la bursa din Chicago au crescut cu până la 3,5%, potrivit Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
kremlin