Pfizer a dat în judecată Ungaria

Pfizer a dat în judecată Ungaria
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2023

Un document obținut de Politico arată că Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, a deschis în luna ianuarie a acestui an o procedură legală împotriva guvernului ungar în legătură cu livrările de vaccin COVID-19.

Urmărește-ne și pe Google News

Un purtător de cuvânt al Pfizer a confirmat cazul, care se desfășoară la un tribunal belgian. „Discuțiile cu guvernul de la Budapesta continuă”, au adăugat aceștia.

Taxele pe alcool nu sunt suficient de mari, spune Organizația Mondială a Sănătății CITEȘTE ȘI Taxele pe alcool nu sunt suficient de mari, spune Organizația Mondială a Sănătății

Documentul arată că procesul se referă la plata a 3 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Disputa a început atunci când Ungaria a notificat Pfizer, în noiembrie 2022, că nu intenționează să achite facturile companiei farmaceutice, invocând conflictul din Ucraina, scrie G4Media.ro.

Un judecător a avut o primă audiere în martie și a respins cererea Pfizer de a se pronunța prin procedură accelerată. De atunci, cazul nu a mai progresat.

Procesul intentat de Pfizer împotriva Ungariei are loc în același timp cu unul pe care compania farmaceutică l-a deschis împotriva Poloniei. În ambele cazuri, țările au fost date în judecată în instanță civilă pentru că au refuzat să primească și să plătească pentru livrările de vaccinuri Covid-19 pentru care au semnat un contract.

Marți, Tribunalul francofon de primă instanță din Bruxelles a ținut o primă audiere scurtă referitoare la procesul Pfizer împotriva Poloniei. Ambele părți au convenit să amâne audierea până la 30 ianuarie.

Litigiul Poloniei se referă la livrarea a 60 de milioane de doze pe care țara a refuzat să le accepte în aprilie 2022. La momentul respectiv, Varșovia a invocat forța majoră – invocând presiunea asupra finanțelor sale ca urmare a afluxului de refugiați în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Luna trecută, la scurt timp după alegerile din Polonia, Pfizer a declarat că va acționa Varșovia în instanță din cauza plății neefectuate, pe care Politico a estimat-o la aproximativ 1,2 miliarde de euro, pe baza prețurilor raportate la vaccinuri. Compania care a dezvoltat vaccinul împreună cu Pfizer, firma germană BioNTech, s-a alăturat, de asemenea, acestor proceduri.

VIDEO Pasajul Europa Unită a fost deschis CITEȘTE ȘI VIDEO Pasajul Europa Unită a fost deschis

Se înmulțesc contestațiile juridice

Cele două cazuri se adaugă la un număr tot mai mare de acțiuni în justiție legate de eforturile UE de achiziționare de vaccinuri în perioada pandemică.

În România, amintește publicația respectivă, procurorii doresc să ridice imunitatea fostului prim-ministru Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că aceștia au achiziționat prea multe vaccinuri COVID-19 și au cauzat astfel statului daune de peste 1 miliard de euro.

Lobbyistul belgian Frédéric Baldan a depus o plângere penală împotriva președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru presupusul rol pe care aceasta l-ar fi jucat în intermedierea celui mai mare contract de vaccinuri din UE, pentru 1,1 miliarde de doze. Micul partid politic belgian Vivant și trei dintre legislatorii săi locali s-au alăturat, de asemenea, acestor proceduri, a declarat pentru Politico unul dintre legislatori, Alain Mertes.

Între timp, New York Times a dat în judecată Comisia pentru că a refuzat să divulge mesajele text menționate într-un interviu acordat în aprilie 2021 de NYT lui von der Leyen. În articol, președinta Comisiei a vorbit despre eforturile sale de achiziționare de vaccinuri și despre textele schimbate cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

În cele din urmă, câinele de pază al UE în materie de infracțiuni financiare, Parchetul European, a anunțat într-un comunicat de presă laconic în octombrie anul trecut că a deschis o anchetă privind achiziția de vaccinuri. Nu a precizat cine a fost investigat.

viewscnt
Afla mai multe despre
pfizer
ungaria
vaccin