PIB-ul Rusiei urmează să se contracte cu 2,9% în 2022, estimează ministrul rus al Economiei

PIB-ul Rusiei urmează să se contracte cu 2,9% în 2022, estimează ministrul rus al Economiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 sep 2022

Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei urmează să se contracte cu 2,9% în 2022 față de 2021, pe fondul ofensivei ruse în Ucraina și sancțiunilor grele care i-au fost impuse de către Occident, potrivit ministrului rus al Dezvoltării Economice Maxim Reșetnikov, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”La sfârșitul lui 2022, prevedem o contracție a PIB-ului de 2,9%”, a anunțat Reșetnikov în fața memnrilor Consiliului federației, Camera superioară a Parlamentului rus, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Mediapost Hit Mail, controlată de Poșta Franceză, intră pe piața românească a automatizării voucherelor și cardurilor cadou digitale. Business estimat la 20 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mediapost Hit Mail, controlată de Poșta Franceză, intră pe piața românească a automatizării voucherelor și cardurilor cadou digitale. Business estimat la 20 milioane euro

Această previziune este mai bună decât cele făcute până în prezent.

Ministrul face aceste declarații la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o ”mobilizare parțială” în Rusia, cu scopul unei întăriri a trupelor ruse în Ucraina, care ar puytea avea consecințe asupra activitții economice în lunile următoare.

Ministerul Dezvoltării Economice anticipa anterior o scădere de 4% a economiei ruse în 2022 - un nivel asemănător estimărilor Băncii centrale ruse (-4,2%).

Fondul Monetar Internțaional (FMI) preconizează o scădere de 6%.

INFLAȚIE 12,4%

PIB-ul rus ar urma să se contracte apoi cu 0,8% în 2023, ”din cauza scăderii exporturilor” și să înceapă să crească din nou în 2024 (+2,6%), mulțumită ”creșterii cererii interne, nivelului consumului și investițiilor”, a estimat miercuri Reșetnikov.

”Reoreintarea” exporturilor de gaze naturale și petrol rusești către ”țări neutre” va permite, la orizontul lui 2024-2025, o susținere a activității economice, a subliniat el.

”Nivelul șomajului va atinge 4,5%” la sfârșitul lui 2022, a mai anunțat ele, în creștere de la 3,9%, cât este în prezent, reprezentând o situație de ocupare deplină a forțîei de muncă în Rusia.

În ceea ce privește inflația, ministrul rus s-a felicitat pentru ”încetinirea” creșterii prețurilor în această vară, după baterea unui record în aprilie, în urma primelor sancțiuni impuse Moscovei de către Occident din cauza Războiului rus în Ucraina.

Inflația urmează să atingă 12,4% la sfârșitul lui decembrie, a precizat Reșetnikov.

Îndemnat să spună care este cursul de schimb al rublei - care se situează la un nivel atât de ridicat, de mai multe luni, încât alimentează temeri cu privire la închiderea bugetului federal -, ministrul a declarat că este de așteptat ca deviza națională rusă ”să slăbească”.

Însă rubla va rămâne ”cu 10-15% mai puternică decât nivelul ei mediu din ultimii cinci ani”, a subliniat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
pib