Polonia a supărat SUA. Americanii se gândesc să mute trupe staționate în Polonia spre România

Polonia a supărat SUA. Americanii se gândesc să mute trupe staționate în Polonia spre România
scris 12 aug 2021

Cresc tensiunile între SUA și Polonia, după ce un controversat proiect de lege privind consolidarea interdicției asupra firmelor din afara Spațiului Economic European care au în proprietate radiodifuzori polonezi a trecut de camera inferioară a Parlamentului polonez cu 228 de voturi pentru, 216 împotrivă și 10 abțineri, în ciuda faptului că actuala coaliție de guvernare de la Varșovia a pierdut majoritatea după ce Partidului Acord, unul dintre partidele mici din coaliția ultraconservatoare care guverna Polonia sub conducerea PiS, a ieșit de la guvernare. 

În presa poloneză, citată de Politico Europe, au fost prezentate deja rapoarte conform cărora SUA ar putea lua în considerare mutarea unora dintre trupele pe care le-a staționat în Polonia în România, arată Digi 24.

Pandemia de Covid a scăpat de sub control în Turcia, avertizează medicii CITEȘTE ȘI Pandemia de Covid a scăpat de sub control în Turcia, avertizează medicii

Mediul de afaceri din Polonia a avertizat că, dacă va fi adoptat acest proiecte de lege, relațiile economice dintre cele două țări s-ar putea răci considerabil.

„Foarte probabil ca pe viitor, companiile americane care au intenția să investească în Polonia se vor gândi la acest pas de 10 ori", a declarat Maciej Witucki, șeful grupului proprietarilor de afaceri Lehiatan din Polonia.

Rețeaua de televiziune cea mai afectată de acest proiect este TVN, care are în portofoliu numeroase canale, inclusiv popularul canal de știri TVN24, care este deținut în majoritate de compania americană Discovery Inc. printr-o filială înregistrată în Olanda. Potrivit The New York Times, compania a fost înregistrată în Olanda pentru a evita interzicerea firmelor non-europene care dețin mai mult de 49% din companiile media poloneze.

O publicație de opoziție din Rusia a fost declarată \ CITEȘTE ȘI O publicație de opoziție din Rusia a fost declarată "agent străin"

Proiectul de lege adoptat miercuri seara de camera inferioară a Parlamentului polonez ar interzice posibilitatea unei companii media non-europene de a emite pe teritoriul polonez și vine cu puțin înainte de termenul pentru reînnoirea licenței TVN24, care expiră pe 26 septembrie. Cu o zi mai devreme, marți seara, au avut loc manifestații în toată Polonia împotriva acestei legi, mii de oameni ieșind să protesteze în fața parlamentului de la Varșovia și în orașe precum Cracovia, Poznan, Lublin și Szczecin.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
sua