Parlamentul polonez a votat legea controversată care consolidează controlul PiS asupra mass-media. Polonezii au ieșit în stradă

Parlamentul polonez a votat legea controversată care consolidează controlul PiS asupra mass-media. Polonezii au ieșit în stradă
scris 12 aug 2021

Parlamentul Poloniei a adoptat o controversată lege a presei despre care opoziția susține că ar putea amenința libertatea presei și ar putea afecta relațiile cu Statele Unite, informează AFP.

Legea, al cărei proiect a fost deja criticat de Washington, ar putea obliga în special grupul american Discovery să vândă cea mai mare parte a acțiunilor sale la rețeaua de televiziune privată poloneză TVN, adesea critică față de guvernul conservator de la Varșovia, scrie Agerpres.

Tranzacție - Cinematograful Hollywood Multiplex, vândut directoarei financiare a ProVideo - cedat acum unui holding printre ai cărui acționari turci este și administratorul Movieplex CITEȘTE ȘI Tranzacție - Cinematograful Hollywood Multiplex, vândut directoarei financiare a ProVideo - cedat acum unui holding printre ai cărui acționari turci este și administratorul Movieplex

Potrivit partidului Lege și Justiție (PiS), această lege este necesară pentru a împiedica puterile străine ostile să preia controlul asupra companiilor de radiodifuziune din Polonia.

Într-o primă fază, opoziția a reușit să amâne discuția până la reluarea sesiunii Parlamentului, pe 2 septembrie.

La scurt timp însă, președinta parlamentului, Elzbieta Witek, a decis să organizeze un nou vot, care a fost câștigat în cele din urmă de conservatorii aflați la guvernare, susținuți de câțiva deputați din formațiunea antisistem Kukiz 15 care, la primul vot, susținuse amânarea. Opoziția s-a abținut în timpul acestui nou vot. În cele din urmă, legea a fost adoptată, conform calendarului parlamentului.

Aceasta este o lege importantă pentru PiS și pentru președintele partidului, Jaroslaw Kaczynski, care controlează deja complet televiziunea publică TVP, devenită un mijloc de propagandă guvernamentală și, prin intermediul unei companii de stat, o mare parte din presa regională.

Zilele trecute au avut loc proteste în toată Polonia împotriva acestei legi care ar interzice companiilor non-europene să dețină peste 49% dintr-o instituție poloneză de presă.

Un dezacord cu privire la această lege a fost unul din motivele deciziei prim-ministrului Mateusz Morawiecki de a-l revoca pe vicepremierul Jaroslaw Gowin, liderul partidului Acordul, unul dintre cele trei partide din coaliția de guvernământ.

La scurt timp, Gowin a anunțat că partidul său părăsește coaliția de guvernământ. Retragerea din coaliție nu înseamnă că guvernul cade automat, deoarece este nevoie de un vot formal de neîncredere în parlament.

Voturile din parlament au arătat că guvernul are o nouă majoritate extrem de instabilă. Potrivit observatorilor, aceste rezultate indică că PiS va trebui să negocieze cu deputați din alte partide, în special cu extrema dreaptă, înainte de fiecare vot.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
mass-media