Varșovia a anunțat semnarea unor noi contracte militare - în valoare de peste 460 de milioane de euro - în timpul unui Salon Internațional al Industriei Apărării, inaugurat la Kielce, în Polonia, relatează AFP.
”Guvernul polonez (...) va semna contracte în valoare de aproape două miliarde de zloți (467 milioane de euro)”, a declarat marți presei ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Miercuri, Polonia semnează ”un contract uriaș în valoare de aproape 1,1 miliarde de zloți cu un grup spaniol cu privire la sisteme de recunoaștere, protecție și securitate radio în zona aeroporturilor”, a anunțat el fără să facă alte precizări.
Trei acorduri - semnate marți - privesc sisteme de comunicații, de detectare de radare și logistică a transporturulor, scrie News.ro.
La jumătatea lui august, Varșovia a semnat un acord cu societatea americană Boeing în vederea cumpărării a 96 de elicoptere de luptă de tip Apache, în valoare de 9,14 miliarde de euro, care va transforma Polonia în cel mai mare utilizator al acestor aeronave în lume, după Statele Unite.
Varșovia a semnat recent un contract în valoare de 1.13 miliarde de euro în vederea producerii a 48 de lansatoare de rachete antiaeriene de tip PATRIOT și un contract în vederea cumpărării a 100 de rachete aer-aer de tip AIM-120C AMRAAM, în valoare de 783 de milioane de euro.
Târgul de Armament de la Kielce - care revendică un loc important între evenimentele de același fel la scară regională și chiar ”mondială” - reunește în acest an 769 de expozanți - producători și distribuitori de armament -, dar și experți și oficiali naționali veniți din cele patru colțuri ale lumii, inclusiv din Australia, Statele Unite și Marea Britanie.
CITEȘTE ȘI UE a importat mai mult gaz din Rusia decât din SUA pentru prima dată în ultimii 2 ani. OMV, acționarul Petrom - principalul beneficiarPolonia, un stat membru al NATO și un aliat fidel al Ucrainei vecine devastate de război, cheltuiește în prezent cu apărarea aproximativ 4% din PIB, față de 2% cât cere NATO.
Anul viitor, Guvernul vrea să aloce 4,7% din PIB apărării - o anvelopă-record de 186 de miliarde de zolți.
Armata poloneză profesionistă, aflată în plină modernizare, are peste 200.000 de militari, ceea ce face din ea treia forță în NATO, după Statele Unite și Turcia și cea mai puternică în Uniunea Europeană (UE), devansând Franța și Germania.