Polonia aprobă construirea primelor sale centrale nucleare

Polonia aprobă construirea primelor sale centrale nucleare
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2022

Guvernul polonez a adoptat o hotărâre prin care aprobă construirea primelor sale centrale nucleare, contractul pentru primul centrală fiind atribuit companiei americane Westinghouse Electric, informează dpa, care citează agenția știri PAP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest acord se bazează pe un acord din 2020 între Washington și Varșovia privind utilizarea comercială a energiei nucleare, scrie Agerpres.

FOTO Facturile la energie primite la Guvern CITEȘTE ȘI FOTO Facturile la energie primite la Guvern

"Trebuie să ne bazăm nu numai pe tehnologia dovedită, ci și pe parteneri validați", a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

Amplasamentul centralei nucleare Lubiatowo-Kopalino este pe coasta Mării Baltice, în Voievodatul Pomerania, la nord-vest de Gdansk. Aici urmează să fie construite trei reactoare cu apă sub presiune AP1000, primul fiind programat pentru a fi dat în funcțiune începând cu 2033.

O a doua centrală nucleară este, de asemenea, programată să fie construită în cadrul unui proiect între "o companie coreeană și firme poloneze", a spus Morawiecki.

Până în prezent, nu există informații despre un posibil al treilea proiect în centrul Poloniei, deși Franța și-a exprimat interesul de a participa.

În anii 1980, construcția unei centrale nucleare, proiectate de sovietici, a fost începută în apropiere de Gdansk, dar nu a fost niciodată finalizată din cauza protestelor.

În prezent, centralele electrice pe cărbune satisfac aproximativ 70% din necesarul de electricitate al Poloniei.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
centrale nucleare