Polonia ar putea înregistra doi ani de contracție a economiei, avertizează un oficial de la banca centrală

Polonia ar putea înregistra doi ani de contracție a economiei, avertizează un oficial de la banca centrală
scris 20 oct 2020

Economia poloneză ar putea înregistra în acest an o contracție de două ori mai amplă față de prognozele Guvernului și este posibil să nu revină pe creștere nici în 2021, dacă pandemia de COVID-19 continuă să se răspândească cu rapiditate, a avertizat marți un oficial de la Banca Națională a Poloniei, transmite Reuters.

În condițiile în care sistemul medical este sub presiune de pe urma unui șir de cazuri record de infecție cu coronavirus iar numărul deceselor este în creștere, Grazyna Ancyparowicz, membră în comitetul de politică monetară de la Banca Națională a Poloniei, a estimat că Produsul Intern Brut ar putea scădea cu până la 10% în 2020, scrie Agerpres.

OTP dă în judecată statul croat pentru conversia forțată a creditelor în franci elvețieni CITEȘTE ȘI OTP dă în judecată statul croat pentru conversia forțată a creditelor în franci elvețieni

"În acest moment, evaluarea mea asupra situației este una pesimistă. Dacă pandemia va continua să se dezvolte în săptămânile următoare, și cu siguranță așa se va întâmpla, prognoza mea pentru cel mai pesimist scenariu va fi o contracție cuprinsă între 8% și 10% în acest an", a spus Grazyna Ancyparowicz. Aceasta a mai arătat că se așteapă ca economia poloneză să se contracte și în 2021. "Ar putea fi o contracție cuprinsă între 2% și 3%, posibil una mai modestă. Doar în 2022 ar putea fi o ușoară relansare", a apreciat Grazyna Ancyparowicz.

Previziunile oficialului de la banca centrală sunt mult mai pesimiste decât cele ale Guvernului de la Varșovia. În proiectul de buget, Executivul mizează pe o contracție a PIB de 4,6% în acest an și se așteaptă ca economia să crească cu 4% anul viitor.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
economie