Polonia cere despăgubiri Germaniei pentru ocupația nazistă din cel de-al Doilea Război Mondial

Polonia cere despăgubiri Germaniei pentru ocupația nazistă din cel de-al Doilea Război Mondial
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2022

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la guvernare în Polonia, Lege și Justiție (PiS), a declarat că Guvernul va cere despăgubiri din partea Germaniei pentru invazia și ocupația nazistă din cel de-al Doilea Război Mondial, relatează The Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Kaczynski, a spus că este ”obligația” Poloniei să procedeze astfel. El a vorbit înainte de lansarea unui raport mult așteptat despre costul plătit de Polonia în urma ocupației germane naziste, în contextul în care marchează 83 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie News.ro.

VIDEO&DOCUMENT România cumpără celebrele drone tucești Bayraktar, devenite simbol și subiect de cântec patriotic în Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO&DOCUMENT România cumpără celebrele drone tucești Bayraktar, devenite simbol și subiect de cântec patriotic în Ucraina

Guvernul de dreapta al Poloniei susține că țara, care a fost prima victimă a războiului, nu a fost pe deplin despăgubită de Germania, care este acum unul dintre partenerii săi principali în Uniunea Europeană.

Lideri de top, inclusiv Kaczynski și prim-ministrul Mateusz Morawiecki, urmează să participe la ceremonia de lansare a raportului la Castelul Regal din Varșovia.

O echipă de aproximativ 30 de economiști, istorici și alți experți a lucrat la raport din 2017. Subiectula creat tensiuni bilaterale.

Războiul a fost ”una dintre cele mai teribile tragedii din istoria noastră”, a afirmat președintele Andrzej Duda, joi, în peninsula Westerplatte de lângă Gdansk, unul dintre primele locuri care au fost atacate în invazia nazistă.

”Nu numai pentru că ne-a luat libertatea (n.r. războiul), nu numai pentru că ne-a luat statul, ci și pentru că acest război a însemnat milioane de victime printre cetățenii Poloniei și pierderi ireparabile pentru patria și națiunea noastră”, a spus Duda.

Guvernul turc vrea să oprească exodul studenților și al profesorilor CITEȘTE ȘI Guvernul turc vrea să oprească exodul studenților și al profesorilor

În Germania, oficialul guvernului însărcinat cu relațiile germano-poloneze, Dietmar Nietan, a declarat într-un comunicat că 1 septembrie ”rămâne o zi de vinovăție și rușine pentru Germania, care ne amintește în repetate rânduri să nu uităm crimele comise de Germania” că sunt ”cel mai întunecat capitol din istoria noastră” și încă afectează relațiile bilaterale.

Despăgubirile oferite de Polonia sunt ”baza pe care putem privi împreună spre viitor într-o Europă unită”, a spus Nietan.

Guvernul polonez respinge o declarație din 1953 a liderilor comuniști de atunci ai țării, sub presiunea Uniunii Sovietice, prin care acceptă să nu mai facă nicio pretenție asupra Germaniei.

Germania susține că națiunile din blocul estic au fost primit despăgubiri în anii de după război, în timp ce teritoriile pe care Polonia le-a pierdut în est, pe măsură ce granițele au fost reconfigurate, au primit unele dintre țările de dinainte de război ale Germaniei. Berlinul consideră că problema este închisă.

Un parlamentar din opoziție, Grzegorz Schetyna, spune că raportul este doar un ”joc în politica internă” și insistă că Varșovia trebuie să construiască relații bune cu Berlinul.

Aproximativ 6 milioane de cetățeni ai Poloniei, inclusiv 3 milioane de evrei, au fost uciși în război, iar industria, infrastructura și cultura sa au suferit pierderi uriașe.

viewscnt
Afla mai multe despre
jaroslaw kaczynski
germania
polonia