Polonia este pe cale să declare stare de urgență în două regiuni de la granița cu Belarus, din cauza migranților ilegali

Polonia este pe cale să declare stare de urgență în două regiuni de la granița cu Belarus, din cauza migranților ilegali
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2021

Polonia s-a apropiat de declararea stării de urgență în două regiuni aflate la granița cu belarus, după ce sute de migranți au intrat pe teritoriul său în luna august, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul i-a cerut oficial președintelui Andrzej Duda să impună starea de urgență timp de 30 de zile în părți din regiunile Podlaskie și Lubelskie. Nu a fost clar imediat când va răspunde Duda, dar acesta este un aliat apropiat al guvernanților naționaliști și este de așteptat să aprobe cererea, scrie News.ro.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Ar fi pentru prima dată când Polonia declară starea de urgență pe orice parte a teritoriului său de la căderea comunismului.

Săptămâna trecută, Polonia a început să construiască un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei, în efortul de a reduce fluxul de migranți din țări precum Irak și Afganistan, care intră în țară din Belarus.

Premierul Mateusz Morawiecki a repetat acuzațiile că Belarusul încurajează în mod deliberat migranții să treacă pe teritoriul polonez, în timp ce grupurile pentru drepturile omului au declarat că Varșovia trebuie să ofere mai mult ajutor umanitar celor blocați la frontieră.

"Situația de la granița cu Belarus este o criză", a declarat Morawiecki într-o conferință de presă.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

Relațiile dintre Uniunea Europeană și Belarus s-au înrăutățit brusc în ultimul an, de când președintele Alexandr Lukașenko a obținut victoria în alegerile pe care adversarii săi și țările occidentale au declarat că a fost trucată.

UE a aplicat sancțiuni economice Belarusului și l-a acuzat pe Lukașenko că a încurajat în mod deliberat migranții ilegali să intre în Polonia și statele baltice Letonia și Lituania, ca o formă de ”război hibrid”.

"Regimul lui Lukașenko a decis să împingă aceste persoane pe teritoriul polonez, lituanian și leton, în efortul de a le destabiliza", a spus Morawiecki.

În stare de urgență, autoritățile poloneze vor dobândi competențe de a restricționa circulația persoanelor, inclusiv a organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri), în zonele de frontieră.

ONG-urile au criticat aspru abordarea guvernului în această privință.

"Motivați de sentimentele de solidaritate umană, facem apel la autoritățile poloneze competente să ofere imediat ajutorul umanitar necesar refugiaților blocați în zona de frontieră ", se arată într-o declarație a Comunității conștiinței, care reunește diferiți lideri religioși și ai minorităților etnice.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

Activiștii pentru drepturile omului au acuzat autoritățile poloneze că refuză îngrijirea medicală adecvată migranților blocați.

Varșovia spune că acestea sunt responsabilitatea Be

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
belarus
stare de urgență