Polonia instituie starea de urgență la frontiera cu Belarusul

Polonia instituie starea de urgență la frontiera cu Belarusul
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2021

Președintele polonez Andrzej Duda a semnat un decret privind instituirea stării de urgență - pe o peroadă de 30 de zile - la frontiera cu Belarusul, de frica unui aflux masiv de migranți și în anticiparea unui viitor exercițiu militar rus, a anunțat un purtător de cuvânt al președinției poloneze, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Câteva mii de migranți, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au trecut în ultimele luni frontiera dintre Belarus și Uniunea Europeană (UE), în Lituania, Letomnia și Polonia, scrie News.ro.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

UE suspectează că este vorba despre o formă de represalii a regimului de la Minsk împotriva unor sanțciuni europene.

”Situația la frontieră este dificilă și periculoasă (...). Trebuie să luăm astfel de decizii și să asigurăm securitatea Poloniei și UE”, a declarat un purtător de cuvânt al președințkiei poloneze, Blazej Spychalski.

PRIMA STARE DE URGENȚĂ DIN 1989

Potrvit decretului semnat de către președinte și care intră în vigoare la miezul nopții de joi spre vineri, în 183 de localități din zona de forntieră, accesul presei în zona respectivă este interzis în mod oficial, iar accesul altor persoane decât locuitorii este puternic limitat.

Secțiunea poloneză a Press Club a protestat într-un comunicat față de ”privarea opiniei publice de informații din surse independente”.

Este vorba despre prima stare de urgență din Polonia de la căderea comunismului, în 1989.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

Manifestații sunt, de asemenea, interzise în zona vizată - o fâșie de teritoriu lată de aproximativ trei kilometri, de-a lungul frontierei.

Orice persoană care locuiește în această zonă este necesar să dețină un document de identitate, iar purtarea armelor este interzisă.

Opoziția acuză Partidul Lege și Justiție (PiS, populiști, la putere) de aptul că folosește problema migrației ca pe un mijloc de a crește în sondaje.

Președintele dispune de-acum de 48 de ore pentru a supune decretul aprobării Parlamentului, care are dreptul să-l revoce.

Parlamentul urmează să se reunească luni.

SCĂDEREA TENSIUNILOR LA FRONTIERĂ

Potrivit Guvernului conservator, starea de urgență are menirea să scadă tensiunile la frontiera cu Belarusul, de o lungime de 418 kilometri.

Varșovia acuză regimul de la Minsk de faptul că, în doar câteva săptămâni, a adus pe teritoriul belarus aproximativ 10.000 de irakieni cu scopul de a-i trimite la frontiera cu Polonia, Lituania și Letonia.

Varșovia este de asemenea îngrijorată de viitorul exercițiu militar rus Zapad-2021, la care urmează să ia parte aproximativ 200.000 de militari, atât în Rusia, cât și în Belarus, inclusiv mii de militari ruși în apropiere de frontiera poloneză.

VIDEO Cel mai nou spital din România, a cărui construcție a durat 30 de ani, a primit primii pacienți: A venit lumea ca la muzeu CITEȘTE ȘI VIDEO Cel mai nou spital din România, a cărui construcție a durat 30 de ani, a primit primii pacienți: A venit lumea ca la muzeu

”Ca stat, trebuie să avem sentimentul că frontiera noastră de est este bine pregătită pentru diverse eventualități. De aici, numărul mare de militari, de grăniceri și polițilti”, a decarat joi ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski.

Polonia a trimis recent la frontieră 2.000 de militari și a început să construiască o barieră de sârmă ghimpată împotriva migrației ilegale.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
frontiera
belarus