Hanner semnează cea mai mare tranzacție de pe piața letonă și își îndreaptă atenția spre România

Hanner semnează cea mai mare tranzacție de pe piața letonă și își îndreaptă atenția spre România

Jaunā Teika

Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2021

Dezvoltatorul imobiliar lituanian Hanner Holding a vândut componenta de birouri a proiectului Jaunā Teika din Riga către fondul de investiții EfTEN, pentru 131 de milioane de euro, prezentată drept cea mai mare tranzacție de pe piața letonă pâncă la această dată. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Tranzacția cu fondul de investiții din zona Mării Baltice, un fond aflat în parteneriat cu BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), este rezultatul a peste 10 ani de dezvoltare și gestionare a proiectului Jaunā Teika. Grupul Hanner a transformat una dintre suburbiile Rigăi în noul hub al capitalei letone, un centru de office, rezidențial, peisagistică și lifestyle pe o suprafață de câteva hectare.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Campusul de birouri este format din patru clădiri, cu o suprafață de închiriere netă de aproximativ 60.000 metri pătrați. Clădirile Jaunā Teika găzduiesc peste 50 de chiriași, printre care companiile de servicii financiare DNB Bank, BIGBANK și Intrum, asiguratorii Gjensidige și BTA, companiile IT TietoEVRY și Accenture; Cabot, Solvay sau compania de co-working Teikums. Peste 6.000 de persoane lucrează în prezent în birourile Jaunā Teika. 

După această tranzacționare a proiectului din Riga ne vom concentra atenția pe accelerarea investiției în FOSTA FABRICĂ din București. Scopul nostru este să transformăm cele patru monumente și noile clădiri într-un punct de reper pentru viața de afaceri și socială a capitalei, mai cu seamă că arhitectura și valoarea de patrimoniu a noului proiect sunt cu adevărat aparte”, a adăugat Valukas.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

În România, Hanner Holding construiește un restaurant, o berărie și o cafenea în una dintre clădirile fostei fabrici de bere Grivița, Orzărie, din București, ce vor fi administrate de Kané Group. Proiectul Fosta Fabrică include clădirile Mălțărie, Orzărie și Corp Administrativ, iar investiția totală depășește 40 de milioane de euro.

Investiția în proiectul Fosta Fabrică depășește 40 de milioane de euro, acesta aflându-se în apropiere de pasajul Basarab și de Gara de Nord, fiind acum cea mai mare consolidare și conversie de monumente realizată de un investitor privat în București.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

După finalizare, estimată în 2022, fosta fabrică va include berărie, restaurante, cafenea, brutărie, food-court, aprozar, salon de frumusețe, ateliere de pregătire profesională, elemente muzeale despre istoria Luther, spații culturale și de evenimente, spații de joacă pentru copii, co-working, spații de birouri, primele loft-uri din România, apartamente noi și spații publice.  

Fabrica Luther a fost prima fabrică pe structură metalică din Europa, realizată cu ajutorul unor ingineri structuriști austrieci. Avea să fie și unul dintre primele proiecte de mixed-use din Europa, care integra centre de producție, centre logistice, locuințe multifamiliale, casa lui Luther, terase, berării, spații publice, hipodrom, teren de tenis, chiar și un obelisc care apare în unele schițe. În 1883 devin furnizori ai Casei Regale.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

După moartea lui Erhard în 1890, soția sa Sofia preia oficial conducerea fabricii și ajunge să câștige chiar și competiții internaționale cu berea produsă în fabrica Luther. Se pare că succesul întreprinderii a fost de fapt legat de numele Sofiei, care se recăsătorește cu Dumitru Bragadiru, din celebra familie competitoare. Astfel, fabrica Luther și Fabrica Bragadiru se vor uni într-o societate denumită Industria Berii.

După 1900, Sofia divorțează și continuă să conducă singură fabrica, care va primi numele de Fabrica Sophie E. Luther. Ulterior, fabrica este cumpărată de frații Czell, care vor deține această proprietate cea mai lungă perioadă de timp, peste 40 de ani.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

În perioada comunistă, devine fabrica Grivița și continuă să opereze până în 2005. Construcțiile au fost afectate atât de bombardamentul asupra Gării de Nord, când Fabrica Luther a fost lovită de 17 bombe, cât și de intervențiile din perioada comunistă și demolările care s-au succedat după revoluție. În prezent, au supraviețuit trei clădiri, Mălțăria, Orzăria, Casa Luther, precum și un zid care a făcut parte din clădirea Corp Administrativ, pe un teren cu o suprafață de aproximativ 1 ha.

În 2018 a fost anunțat că Hanner Holding, care a cumpărat în iulie 2016 o suprafață de 11.000 de metri pătrați din terenul fostei Fabrici de Bere Grivița pentru a realiza un proiect mixt de clădiri de birouri și rezidențial, a primit avizele necesare și estimează că lucrările vor fi finalizate în 2020.

Terenul, pe care se află trei clădiri monument, dependințele Mălțărie, Orzărie și Corp Administrativ ale fostei Fabrici de Bere Grivița, a fost cumpărat în schimbul sumei de 5 milioane de euro.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: Blue Air preia compania aeriană națională a Republicii Moldova CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: Blue Air preia compania aeriană națională a Republicii Moldova

Proiectul, intitulat Fosta Fabrică, se desfășoară pe o suprafață de peste un hectar și include patru monumente care vor fi restaurate și convertite, precum și două clădiri noi. Fosta Fabrică este un proiect de mixed-use, care va cuprinde peste 6000 metri pătrați de spații co-working și shared office space, 187 de apartamente noi, 31 de lofturi, restaurante, brutărie, berărie cu producție in-situ și restaurant, cocktail bar, cafenele, spații comerciale, spații de evenimente, peisagistică și parcări.

La nivel global, compania lituaniană de dezvoltare imobiliară are experiență în dezvoltarea de proiecte pe piețele din Lituania, Letonia, Rusia, Ucraina, Belarus și România și are în plan extinderea în Germania și Marea Britanie.

În România compania a investit până în prezent peste 100 milioane euro în proiecte rezidențiale.

Hanner semnează cea mai mare tranzacție de pe piața letonă și își îndreaptă atenția spre România

Hanner semnează cea mai mare tranzacție de pe piața letonă și își îndreaptă atenția spre România

Hanner semnează cea mai mare tranzacție de pe piața letonă și își îndreaptă atenția spre România

viewscnt
Afla mai multe despre
fabrica de bere grivita
hanner
apartamente