Polonia se așteaptă să atragă 2,75 miliarde de dolari printr-o taxă excepțională impusă companiilor energetice

Polonia se așteaptă să atragă 2,75 miliarde de dolari printr-o taxă excepțională impusă companiilor energetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2022

Polonia se așteaptă să atragă 13,5 miliarde de zloți (2,75 miliarde de dolari) printr-o taxă excepțională impusă companiilor energetice, a declarat ministrul Activelor de Stat, banii urmând să fie folosiți pentru a compensa impactul facturilor mai mari asupra gospodăriilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie.

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat o criză energetică globală care a dus la creșterea facturilor energiei și a lăsat multe gospodării să aibă probleme înaintea iernii, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Compania Aeroporturi București va discuta suspendarea prestării de servicii către TAROM și inițierea de acțiuni judiciare, inclusiv, dacă este cazul, cu cerere de declanșare a insolvenței. UPDATE Mesajul CNAB CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Compania Aeroporturi București va discuta suspendarea prestării de servicii către TAROM și inițierea de acțiuni judiciare, inclusiv, dacă este cazul, cu cerere de declanșare a insolvenței. UPDATE Mesajul CNAB

”Ieri, i-am trimis prim-ministrului @MorawieckiM o soluție cu privire la impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor deținute de Trezoreria Statului și ale întreprinderilor private”, a scris Jacek Sasin pe Twitter.

”Contribuția bugetară estimată este de 13,5 miliarde de zloți, pe care o vom cheltui pentru atenuarea efectelor creșterii prețurilor la energie”, a mai spus acesta.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a spus în repetate rânduri că profiturile excedentare rezultate din creșterea prețurilor energiei ar trebui împărțite cu consumatorii și a cerut schimbări în sector.

”Astăzi avem o situație în care prețul pentru livrările de anul viitor este stabilit la bursa de energie electrică, folosind prețul cărbunelui din Olanda - și nu prețul cărbunelui care este cumpărat de centralele electrice din minele poloneze... Noi nu sunt de acord cu acest lucru”, a scris el într-o postare pe Facebook, sâmbătă.

Vineri, Sasin a declarat că va prezenta propuneri care ar stabili prețurile maxime ale energiei electrice care vor putea fi percepute ”entitățiloe sensibile”, precum școli, spitale și autorități locale.

Într-o scrisoare publicată pe Twitter, Sasin a propus un preț maxim de 618,24 pe megawat-oră (MWh) pentru acești consumatori, o creștere de 40% față de 2022.

Polonia a luat deja o serie de măsuri pentru a ajuta consumatorii, cum ar fi scutiri de taxe și subvenții pentru combustibili pentru gospodării.

Țara intenționează să înghețe prețurile energiei electrice de uz casnic din 2023 la nivelurile actuale pentru până la 2.000 de kilowați-oră. De asemenea, planifică ajutoare pentru companiile mari consumatoare de energie în valoare de 17,4 miliarde de zloți, între 2022 și 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
taxe