Polonia va introduce o taxă pe băuturile care conțin zahăr și pe micile sticle de băuturi alcoolice

Polonia va introduce o taxă pe băuturile care conțin zahăr și pe micile sticle de băuturi alcoolice
scris 27 aug 2020

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a semnat un act normativ care introduce o nouă taxă pe băuturile care conțin zahăr, băuturile energizante precum și pe micile sticle de băuturi alcoolice, în încercarea de a-i determina pe consumatori să adopte un stil de viață mai sănătos, a anunțat joi administrația prezidențială, transmite DPA.

În conformitate cu prevederile noii legi, care va intra în vigoare din 2021, băuturile care conțin zahăr sau îndulcitori vor fi taxate pe 0,5 zloți (0,13 dolari) pe litru, scrie Agerpres.

Undă verde de la Concurență: Compania Clever Business Transilvania, controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, proprietarul Profit.ro, achiziționează postul Prima TV CITEȘTE ȘI Undă verde de la Concurență: Compania Clever Business Transilvania, controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, proprietarul Profit.ro, achiziționează postul Prima TV

Taxe suplimentare vor fi impuse pentru băuturile care conțin cofeină sau taurină, precum băuturile răcoritoare, sau cele care conțin mai mult de cinci grame de zahăr la 100 de mililitri.

De asemenea, comercianții care vând alcool în sticle de până la 300 de mililitri vor trebui să plătească 25 de zloți pentru fiecare litru de alcool pur vândut. Această taxă nu se aplică însă băuturilor alcoolice vândute în restaurante sau baruri.

În ultimii ani, vânzările de mici sticle de băuturi alcoolice aromatizate, denumite colocvial 'malpki' (maimuțe), au crescut semnificativ în Polonia, spre nemulțumirea experților în prevenirea alcoolismului.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
polonia
sucuri