Polonia vrea să creeze un grup energetic puternic, care să concureze pe piețele internaționale de petrol, gaze și electricitate

Polonia vrea să creeze un grup energetic puternic, care să concureze pe piețele internaționale de petrol, gaze și electricitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2020

Polonia a prezentat marți planurile ce prevăd fuziunea a patru din cele mai mari grupuri energetice ale țării, Guvernul sperând să creeze un jucător capabil să concureze pe piețele internaționale de petrol, gaze și electricitate, transmit DPA și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

PKN Orlen, cea mai mare rafinărie poloneză, a obținut marți aprobarea condiționată din partea Comisiei Europene pentru preluarea rivalei mai mici, Lotos, și a anunțat că vrea să cumpere cea mai mare companie poloneză de gaze, PGNiG. Anul acesta, PKN Orlen a achiziționat compania de utilități Energa, scrie Agerpres.

Andrzej Duda, reales președinte al Poloniei CITEȘTE ȘI Andrzej Duda, reales președinte al Poloniei

"Construim un grup energetic global puternic", a afirmat ministrul Activelor Statului, Jacek Sasin.

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că grupul energetic combinat ar putea genera un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) de 20 de miliarde de zloți (5,07 miliarde de dolari) și a dat asigurări că fuziunea cu Lotos nu va duce la concedieri.

"Vrem să operăm nu doar în Polonia și să avem o prezență semnificativă în regiune", a afirmat directorul general al PKN Orlen.

Marți, acțiunile PGNiG au urcat cu 3,6% în timp ce titlurile Lotos înregistrau un avans de 6,6%.

În schimbul obținerii aprobării Comisiei Europene, PKN Orlen își vinde o parte din benzinăriile sale din Polonia, și intenționează să facă schimburi de active cu concurenții din alte regiuni europene, a explicat Obajtek.

În 2019, PKN Orlen a generat venituri de peste 111 miliarde de zloți (28 miliarde de dolari), în timp ce veniturile Lotos și PGNiG s-au situat la aproape 30 miliarde de zloți și, respectiv, 42 miliarde de zloți.

Trezoreria Statului este cel mai mare acționar al celor trei companii listate la Bursa de la Varșovia, deținând 27,5% din Orlen, 53% din Lotos și 72% din PGNiG.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
energie
gaze