INEDIT Rusia a exportat, pentru prima dată în ultimele 3 decenii, mai mult aur decât gaz

INEDIT Rusia a exportat, pentru prima dată în ultimele 3 decenii, mai mult aur decât gaz
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 iul 2020

Federația Rusă a exportat, în al doilea trimestru al acestui an, mai mult aur decât gaz, situație extrem de rară care nu a mai fost înregistrată de 3 decenii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În numai două luni, aprilie și mai, vânzările de aur către cumpărătorii străini s-au situat la 3,6 miliarde de dolari, un nivel cu aproximativ 100 de milioane de dolari peste cel estimat inițial de specialiști pentru întreg trimestrul.

Este prima dată din 1994 când exportul de aur l-a depășit pe cel de gaze, susține publicația economică rusă RBC, citată de Moscow Times.

Gazprom, care deține monopolul exportului de gaze rusești prin conducte, a exportat, în aprilie și mai, gaze în valoare de doar 2,4 miliarde de dolari, ca urmare a scăderii cererii la nivel mondial în urma carantinării economiilor și populației.

Potrivit estimărilor băncii centrale a Rusiei, exportul de gaze al Gazprom a atins la finalul trimestrului valoarea de 3,5 miliarde de dolari, cu 100 de milioane de dolari sub valoarea vânzărilor de aur pe aprilie și mai.

Aceasta este cea mai slabă performanță a Gazprom din ultimele 2 decenii, cifră inferioară nemaifiind realizată din 2002.

Exportul de aur în schimb s-a majorat de 14 ori peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

EXCLUSIV HILAR Anchetă a aparatelor cu care au fost printate documentele negocierilor eșuate cu China pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV HILAR Anchetă a aparatelor cu care au fost printate documentele negocierilor eșuate cu China pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă

În timp ce produsele energetice s-au depreciat considerabil pe perioada crizei Coronavirusului, aurul s-a apreciat, păstrându-și statutul de activ de refugiu al investitorilor în perioadele de criză.

La această evoluție a contribuit și Banca Centrală a Rusiei care a stopat pe 1 aprilie achizițiile de aur, potrivit unei reguli fiscal-monetare care îngheață achizițiile de monedă străină și aur când prețurile petrolului scad sub 42 dolari pe baril.

Această mișcare i-a forțat forțat pe comercianții ruși care, în mod normal, își vindeau aurul către Banca Centrală să caute noi clienți în străinătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
export
aur
gaz
premiera
inedit