Premierul polonez se revoltă: Sunteți miopi cu China, este o eroare dramatică

Premierul polonez se revoltă: Sunteți miopi cu China, este o eroare dramatică
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2023

Premierul polonez Mateusz Morawiecki și-a exprimat regretul față de atitudinea „mioapă” a europenilor asupra Chinei, într-o aluzie clară la vizita președintelui francez Emmanuel Macron în această țară, potrivit agenției France Presse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Ei se întorc, cu o viziune mioapă, spre China pentru a putea vinde produse europene cu prețul unui enorm cost geopolitic, crescând dependența noastră față de China mai degrabă decât s-o reducă”, a afirmat el într-un discurs la Washington, arată Agerpres.

Potrivit unui document al CIA, Ungaria consideră că SUA se numără printre primii trei adversari ai săi CITEȘTE ȘI Potrivit unui document al CIA, Ungaria consideră că SUA se numără printre primii trei adversari ai săi

„Nu puteți să protejați Ucraina astăzi, iar mâine să spuneți că Taiwanul nu este treaba voastră”, a adăugat premierul polonez într-o alocuțiune rostită la centrul de cercetare Atlantic Council, parafrazându-l pe președintele francez, fără a-l numi totuși.

„Cred, Doamne ferește, că dacă Ucraina cade, dacă Ucraina este cucerită, în ziua următoarea China ar putea ataca – poate ataca – Taiwanul”, a opinat Morawiecki.

Austria extinde controalele la frontierele cu Ungaria și Slovenia CITEȘTE ȘI Austria extinde controalele la frontierele cu Ungaria și Slovenia

Președintele Macron a provocat un val de controverse după vizita sa de stat în China, când a declarat că Europa nu ar trebui să se alinieze automat SUA sau Chinei în cazul unui conflict legat de Taiwan.

Premierul polonez a ironizat conceptul de autonomie strategică a europenilor, făcând din nou aluzie la declarațiile președintelui francez.

„Autonomia europeană, sună șic, nu-i așa? Dar asta înseamnă schimbarea centrul de gravitație spre China și ruperea legăturilor cu SUA”, a afirmat el.

„Nu reușesc să înțeleg prea bine conceptul de autonomie strategică dacă acesta vrea să însemne, de fapt, să-ți tragi un glonț în picior”, a spus șeful guvernului polonez, vorbind despre o „eroare dramatică”.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
china