Putin - Afirmație rară privind sancțiunile occidentale aplicate Rusiei

Putin - Afirmație rară privind sancțiunile occidentale aplicate Rusiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2023

Președintele Vladimir Putin a recunoscut că sancțiunile occidentale menite să priveze Kremlinul de fonduri pentru invazia sa în Ucraina ar putea da o lovitură economiei Rusiei, notează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Restricțiile nelegitime impuse economiei rusești ar putea avea într-adevăr un impact negativ asupra acesteia pe termen mediu”, a spus dictatorul rus într-un discurs televizat, preluat de presa din Rusia.

Twitter lansează abonamentele pentru companii CITEȘTE ȘI Twitter lansează abonamentele pentru companii

Este o afirmație rară din partea liderului rus, care a insistat în mod repetat că economia Rusiei rămâne rezistentă și că sancțiunile au afectat țările occidentale prin creșterea inflației și a prețurilor la energie, scrie Adevarul.

Putin a declarat că economia Rusiei a crescut din iulie, datorită în parte legăturilor mai puternice cu „țările din Est și Sud”, referindu-se probabil la China și la unele țări africane. De asemenea, el a subliniat importanța cererii interne pentru economie, spunând că aceasta a devenit principalul motor de creștere.

Economia Rusiei a dat dovadă de o rezistență surprinzătoare la sancțiunile fără precedent impuse de Occident, inclusiv o interdicție a UE privind majoritatea importurilor de produse petroliere. Estimările preliminare ale guvernului rus arată că producția economică a scăzut doar cu 2,1% anul trecut - o scădere mai limitată decât au prezis inițial mulți economiști.

Cu toate acestea, în timp ce China a aruncat un colac de salvare economic Kremlinului, cumpărând energie rusească și oferind o alternativă la dolarul american, încep să apară fisuri.

Veniturile guvernului rus s-au prăbușit cu 35% în ianuarie față de anul trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 59%, ceea ce a dus la un deficit bugetar de aproximativ 1.761 miliarde de ruble (23,3 miliarde de dolari).

Polonia cere UE să limiteze importurile de cereale ucrainene CITEȘTE ȘI Polonia cere UE să limiteze importurile de cereale ucrainene

Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prognozează recesiuni de 3,3% și, respectiv, 5,6%, în 2023. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca creșterea economică a Rusiei să rămână stabilă în acest an, dar ca economia să se contracte cu cel puțin 7% pe termen mediu.

Ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina, țările occidentale au anunțat peste 11.300 de sancțiuni de la invazia din februarie 2022 și au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei.

Un oligarh rus, Oleg Deripaska, a declarat la începutul acestei luni că Rusia s-ar putea trezi fără bani chiar de anul viitor.

Separat, banca austriacă Raiffeisen Bank International a declarat joi că încearcă să vândă sau să se desprindă de activitățile sale din Rusia. Într-o declarație, banca a calificat condițiile de piață din această țară drept „extrem de complexe” și a spus că „se angajează să reducă în continuare activitatea comercială” în această țară.

Raiffeisenbank Rusia a obținut anul trecut un profit de puțin peste 2 miliarde de dolari. Însă, din cauza unor reguli locale stricte, Raiffeisen nu poate scoate din țară niciun profit din afacerile sale din Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
rusia