Președintele ceh Milos Zeman îi cere lui Putin vaccin Sputnik V pentru a suplini întârzierea vaccinurilor UE și vrea să recurgă la vaccinul laboratorului chinez Sinopharm

Președintele ceh Milos Zeman îi cere lui Putin vaccin Sputnik V pentru a suplini întârzierea vaccinurilor UE și vrea să recurgă la vaccinul laboratorului chinez Sinopharm
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mar 2021

Cehia, dur afectată de pandemia covid-19, a comandat vaccin rusesc Sputnik V pentru a suplini întârzieri ale vaccinurilor de la Uniunea Europeană (UE) și intenționează să recurgă de asemenea la vaccinul laboratorului chinez Sinopharm, a anunțat președintele ceh Milos Zeman, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”După ce l-am consultat pe premierul (ceh Andrej Babis), i-am trimis o scrisoare (președintelui rus) Vladimir Putin, prin care îi cer o furnitiruă de vaccin Sputnik V”, a anunțat la postul Prima TV, președintele ceh, scrie News.ro

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

”Informații de la Ambasada Rusiei sugerează că ar putea sosi în zilele următoare”, a anunțat liderul ceh.

Zeman a anunțat că va primi bucuros și vaccinul împotriva covid-19 Sinopharm în țară - care a înregistrat 1,2 milioane de cazuri și 20.000 de morți din cauza covid-19 -, apreciind că ”vaccinurile nu au ideologie”.

VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala

Nici vaccinul rusesc Sputnik V și nici cel al laboratorului chienz Sinopharm nu au primit unda verde a Agenției Europene a Medicamentului (EMA), spre deosbire de vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford, utilizate în Cehia.

Însă președintele Milos Zeman și premierul Andrej Babis au anunțat că nu mai așteaptă această autorizare.

”Tot ce ne trebuie este ștampilă a Autorității Naționae (cehe) de Reglementarea Medicamentelor”, a anunțat Andrej Babis, care a fost în vizită Ungaria și Sebia, țări care folosesc cele două vaccinuri, pentru a afla mai multe despre ele.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

”Șaizeciși cinci de țări din lume vor vaccinul rusesc, inclusiv șase țări din UE. Atunci, de ce să se spună «Doamne, ce teribil!»”, a declarat el.

”Credeți-mă că state membre UE vor cere de asemenea vaccinul Sputnik în câteva luni”, a adăugat liderul populist care, la fel ca Zeman, a fost vaccinat cu ambele doze ale vaccinului americano-german Pfizer-BioNtech.

Germania a anunțat duminică faptul că trimite luni Cehiei 15.000 de doze de vaccin împotriva covid-19, fără să precizeze despre ce vaccin este vorba.

Andrej Babis a precizat că ajutorul german - care intervine după ce Israelul a trimis 5.000 de doze de vaccin Moderna, iar Franța a promis 100.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech - ar conține vaccin AstraZeneca.

Cehia este prima țară ca număr de contaminări la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile și a doua, după Slovacia vecină, ca număr de morți din cauza covid-19, potrivit unui bilanț întocmit de AFP.

VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică

Vaccinarea decurge mai lent decât s-a prevăzut în această țarăcu 10,7 milioane de locuitori. Medicii cehi au administrat aproximativ 650.000 de doze de vaccin împotriva covid-19. Lideri politici impută această lentoare livrărilor europene.

UE este foarte criticată din cauza unor întârzieri importante în livrările primelor vaccnuri împotriva covid-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
sputnik v
cehia
vaccin