Principalul indice al bursei din Moscova a atins maximul ultimelor trei luni

Principalul indice al bursei din Moscova a atins maximul ultimelor trei luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2022

Principalul indice al bursei din Moscova, MOEX, a atins vineri maximul ultimelor trei luni, investitorii anticipând că alte companii vor urma exemplul Gazprom și vor recomanda plata de dividende, în timp ce rubla a scăzut la 61 de unități pentru un dolar, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Consiliul de administrație al Gazprom a recomandat în această săptămână plata unor dividende de 51,03 ruble pe acțiune, aferente primului semestru, anunț care a urcvcat acțiunile producătorului de  gaze cu circa 25% și a stimulat evoluția pozitivă a indicilor bursieri din Rusia, scrie News.ro.

VIDEO Compania de taxiuri „Yandex Taxi”, sabotată la Moscova. S-au produs blocaje în trafic după ce zeci de mașini au fost direcționate către o zonă din Moscova. ”E ca în filmele cu James Bond” CITEȘTE ȘI VIDEO Compania de taxiuri „Yandex Taxi”, sabotată la Moscova. S-au produs blocaje în trafic după ce zeci de mașini au fost direcționate către o zonă din Moscova. ”E ca în filmele cu James Bond”

”Investitorii par să se fi înveselit și speranța că ideea de dividend este vie și că alte companii rusești se vor alătura Gazprom mișcă treptat piața în sus”, a declarat Alexander Arutyunyan, economist șef la Russ-Invest.

Indicele MOEX,  bazat pe ruble, a crescut cu 0,9%, la cel mai ridicat nivel din 18 mai.

Indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 0,1%, coborând ușor de la maximul din aproape două luni.

”Investitorii ar putea dori să încaseze câștigurile înainte de weekend, deși credem în continuare că iMOEX rămâne într-o tendință de creștere”, a spus BCS Global Markets într-o notă.

Rubla s-a situat aproape de 60 de unități pentru un dolar și euro, în ultimele câteva săptămâni, dar a scăzut la 61 înainte de weekend.

Rubla a scăzut vineri cu 0,9% față de dolar, la 60,84, și a pierdut 1,6% față de euro, la 60,87 unități.

Volatilitatea rublei s-a diminuat de când a atins un minim record de 121,53 unități pentru un dolar, în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina. Apoi, în iunie a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, de 50,01 ruble pentru un dolar.

În acest an, rubla a fost cea mai performantă monedă din lume, susținută de măsurile de urgență pentru controlul capitalului, lansate de banca centrală în încercarea de a opri vânzările în masă.

Acest lucru a ajutat la evitarea unei crize economice pe care mulți o anticipaseră.

Cu toate acestea, banca centrală a declarat că băncile rusești au pierdut un total de 1,5 mii de miliarde de ruble (24,86 miliarde dolari) în primele șase luni ale anului 2022, dezvăluind vineri veniturile din sectorul bancar pentru prima dată din februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
moscova
bursa