Probleme fără sfârșit pentru grupul francez Auchan în Rusia

Probleme fără sfârșit pentru grupul francez Auchan în Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2022

Grupul francez de distribuție Auchan a înregistrat mult timp un succes insolent în Rusia, o piață profitabilă și dificilă pe care alte grupuri au eșuat, însă în ultimii ani gigantul francez are probleme, de la acuzații de corupție la controverse legate de conflictul din Ucraina, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În 2002, la periferia Moscovei a fost inaugurat primul hypermarket Auchan din Rusia. În paralel, grupul francez a intrat și pe piața din Ucraina, în 2008, unde a deschis primul hypermarket la Kiev, urmat de al doilea la Donetsk, în prezent în teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși, scrie Agerpres.

În 2019, activitățile din Europa Centrală și de Est, unde este inclusă din Rusia, reprezentau 20% din cifra de afaceri totală a Auchan, adică nouă miliarde de euro. În luna decembrie 2021, Auchan Rusia număra 231 de magazine, dintre care aproape 100 de hypermarketuri.

VIDEO Rușii au tras două rachete într-o stație de tren plină cu civili care încercau să fugă de război. Cel puțin 30 de oameni au murit, 100 sunt răniți CITEȘTE ȘI VIDEO Rușii au tras două rachete într-o stație de tren plină cu civili care încercau să fugă de război. Cel puțin 30 de oameni au murit, 100 sunt răniți

Însă la începutul lui 2020 a izbucnit furtuna după ce cotidianul financiar francez Les Echos a scos la lumină un amplu scandal de corupție, citându-l pe avocatul Alexei Jarkov, care la un moment dat a fost angajat de Auchan într-o echipă de anticorupție. Alexei Jarkov afirmă că a fost lovit cu o bară de fier în cap și bănuiește că în spatele agresiunii au stat una din cele cinci rețele de corupție pe care le-a dezvăluit.

Potrivit lui Alexei Jarkov, citat de Les Echos, "între 80 și 100 de milioane de euro, adică între 2 și 3% din cifra de afaceri realizată în Rusia, este sifonată în fiecare an".

"Nu puteam plasa produse la Auchan fără a plăti", a declarat Alexei Jarkov într-un interviu acordat recent pentru AFP. "Problemele de corupție continuă", adaugă Jarkov, apreciind că este vorba de un flagel destul de răspândit în sectorul de distribuție din Rusia.

În luna martie 2020, Auchan a admis că s-a confruntat cu probleme de corupție dar a afirmat că această problemă a fost rezolvată între timp și nu mai persistă.

Din păcate, la scurt timp după acea a izbucnit un nou scandal, după ce Les Echos a dezvăluit că Auchan a folosit detectoare de minciuni pentru a combate corupție, o practică obișnuită în sectorul distribuției din Rusia dar care a provocat un șoc Franța. După aceste dezvăluiri, directorul german al diviziei rusești a Auchan, Johannes Tholey, a fost debarcat.

La 24 februarie 2022, ofensiva rusă în Ucraina dă o nouă lovitură Auchan, în condițiile în care magazinele din portofoliul familei Mulliez sunt importanți angajatori în țara lui Vladimir Putin: 45.000 de colaboratori și 113 magazine pentru Leroy Merlin, 30.000 de colaboratori și 232 de magazine pentru Auchan, 2.500 salariați și 60 de magazine pentru Decathlon.

În timp ce magazinele Decathlon din Rusia și-au închis porțile după invadarea Ucrainei, din cauza problemelor de aprovizionare. Însă Auchan a decis să rămână, subliniind că este vorba de o alegere dificilă.

ULTIMA ORĂ Datoria publică a trecut pentru prima dată de pragul de 50% din PIB, inclusiv din cauza împrumutului din PNRR. România ar trebui să aplice urgent măsuri de corectare a îndatorării CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datoria publică a trecut pentru prima dată de pragul de 50% din PIB, inclusiv din cauza împrumutului din PNRR. România ar trebui să aplice urgent măsuri de corectare a îndatorării

Yves Claude, președintele și directorul general al Auchan a subliniat că decizia de a rămâne în Rusia nu este determinată de motive economice și financiare. Yves Claude a adăugat că se așteaptă ca afacerile pe piața rusă să fie neprofitabile anul acesta.

Însă decizia celor de la Auchan a fost criticată de autoritățile de la Kiev care au cerut un boicot împotriva magazinelor din Ucraina. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Auchan să părăsească piața din Rusia.

Potrivit lui Yves Claude, cuvintele lui Zelenski sunt "injuste", directorul Auchan declarând că vrea să păstreze cei 30.000 de colaboratori din Rusia și subliniind că "prima sa misiune este acea de a continua să hrănească populațiile din cele două țări". Yves Claude a precizat că Auchan și-a suspendat investițiile în Rusia iar filiala sa de acolo funcționează "în regim de autarhie".

Pe piața locală, Auchan România are în portofoliu 33 de hipermarketuri Auchan, o rețea de 106 magazine de proximitate MyAuchan, dintre care 92 în stațiile Petrom, și cinci supermarketuri Auchan. Cu peste 280.000 mp suprafața netă de vânzare, o cifră de afaceri cu taxe de peste 1,2 miliarde de euro, Auchan propune celor circa 5 milioane de locuitori din orașele în care sunt prezente magazinele sale un comerț modern și de calitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
auchan
rusia