Cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată în Ungaria i-a forțat pe unii producători de vin să înceapă recoltarea strugurilor la începutul lui august, cu până la o lună mai devreme decât de obicei, transmite Reuters.
Schimbările climatice au un impact sever asupra celebrelor vinuri maghiare, creșterea temperaturilor ar putea face ca Ungaria să nu mai poată produce vinuri albe de calitate, inclusiv renumitul Tokaj, avertizează oamenii de știință, scrie Agerpres.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Nu-mi amintesc să fi recoltat vreodată atât de devreme această varietate de struguri ... suntem cu cel puțin o lună mai devreme", susține Laszlo Kerek, în vârstă de 35 de ani, veteran al creșterii strugurilor în Balatonlelle, la sud de Lacul Balaton, în vestul Ungariei. Kerek, care recoltează manual strugurii cu familia sa, la începutul lui august, spune că această recoltare timpurie este cauzată "exclusiv de schimbările climatice".
Un raport al Serviciului Național de Meteorologie arată că a fost cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată în Ungaria de când se publică aceste date, în 1901.
Regiunile maghiare producătoare de vinuri s-au confruntat cu o creștere semnificativă a temperaturilor, iar tendința va continua, astfel încât clima din Ungaria nu va mai fi ideală pentru vinurile albe, a explicat Peter Szabo, cercetător specializat pe climă la Universitatea Eotvos Lorand.
El a sugerat că producătorii de vinuri ai țării, din care două treimi produc struguri pentru vinurile albe, ar trebui să se adapteze și să se concentreze pe vinurile roșii, mai potrivite temperaturilor ridicate.
Totuși, producătorii maghiari de vinuri cred că se vor putea adapta schimbărilor climatice și să păstreze producția tradițională de vinuri albe, cu câteva schimbări, în următoarele decenii.
"Pare că am fi în zona mediteraneeană ... această schimbare ar putea să nu fie neapărat o veste proastă pentru producătorii maghiari de vinuri, dar trebuie să ne adaptăm", a apreciat Peter Varga, proprietarul Varga Winery în Badacsonyors, lângă Lacul Balaton.
La via sa, de unde vinde anual 15 milioane de sticle de vin, deja se implementează strategii pentru minimaliza expunerea directă la soare a viței de vie și urmează să fie plantate noi soiuri.
Producătorii de vinuri din regiunea Tokaj sunt, de asemenea, îngrijorați de temperaturile ridicate. Diminețile reci și umede din octombrie sunt vitale pentru creșterea viței de vie, a explicat Andras Kanczler, de la crama Basilicus. Totuși, a adăugat el, "riscul vremii imprevizibile din toamnă poate fi redus dacă strugurii se coc mai târziu".