Putin a semnat confiscarea activelor americane

Putin a semnat confiscarea activelor americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancțiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane, relatează EFE .

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Potrivit Reuters, Rusia va identifica proprietățile americane, inclusiv titlurile de valoare, care ar putea fi folosite ca despăgubiri pentru pierderile suferite ca urmare a unei eventuale confiscări a activelor rusești înghețate în SUA, arată Agerpres.

ULTIMA ORĂ Cetățenii români vor putea călători în Turcia, în scop turistic, în baza cărții de identitate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cetățenii români vor putea călători în Turcia, în scop turistic, în baza cărții de identitate

Măsura vizează acțiunile, participarea la capitalul unor persoane juridice în Rusia și drepturile de proprietate, potrivit documentului, publicat joi pe portalul de informații juridice al guvernului rus.

Decretul, care intră în vigoare din momentul publicării sale, reprezintă un răspuns la eforturile Occidentului de a transfera Ucrainei veniturile generate de activele rusești înghețate de la începutul războiului în Ucraina.

Bulgaria deschide sezonul turistic estival cu o ceremonie în fața porților Orașului Vechi din Nessebar CITEȘTE ȘI Bulgaria deschide sezonul turistic estival cu o ceremonie în fața porților Orașului Vechi din Nessebar

Negociatorii G7 (Grupul celor mai puternice șapte economii din lume - SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Japonia) discută de săptămâni întregi despre cum să exploateze cel mai bine activele financiare rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, precum principalele valute și obligațiuni guvernamentale, care au fost înghețate la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

Decretul prevede că o entitate rusă poate solicita unei instanțe ruse să stabilească dacă proprietatea sa a fost confiscată în mod nejustificat și să ceară despăgubiri.

Instanța va ordona apoi ca despăgubirea să fie transferată sub formă de active americane sau de proprietăți în Rusia de pe o listă care va fi întocmită de comisia guvernamentală rusă pentru vânzarea de active străine.

Nvidia, vedeta bursei americane, urmează să scadă dramatic CITEȘTE ȘI Nvidia, vedeta bursei americane, urmează să scadă dramatic

Decretul enumeră titlurile de valoare, participațiile la companii rusești, bunurile imobiliare, bunurile mobile și drepturile de proprietate printre activele deținute de SUA care ar putea fi confiscate.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a recunoscut luna trecută că Rusia deține o cantitate nesemnificativă de proprietăți de stat americane și că orice răspuns al Rusiei va fi asimetric, concentrându-se pe activele persoanelor private, notează Reuters.

Scad taxele judiciare pentru partaj și divorț CITEȘTE ȘI Scad taxele judiciare pentru partaj și divorț

Activele multor investitori străini, printre care se numără atât persoane fizice, cât și importante fonduri de investiții americane, sunt deținute în conturi speciale de „tip C” pe care Rusia le-a introdus la scurt timp după ce și-a trimis armata în Ucraina și a fost afectată de o serie de sancțiuni occidentale în februarie 2022.

Banii din aceste conturi nu pot fi transferați în afara Rusiei fără permisiunea autorităților de la Moscova.

Washingtonul a adoptat o lege care permite administrației președintelui Joe Biden să confiște activele rusești deținute în băncile din SUA și să le transfere Ucrainei, lucru pe care Rusia l-a catalogat drept ilegal.

FOTO Autoritățile au lansat operațiunile pentru un nou Drum Expres CITEȘTE ȘI FOTO Autoritățile au lansat operațiunile pentru un nou Drum Expres

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat joi că Moscova dispune de „un amplu arsenal de măsuri politice și economice” pentru a răspunde unor decizii de acest tip.

„Nu vă îndoiți nicio clipă că veți simți pe deplin eficiența răspunsului nostru”, a afirmat Zaharova, amenințând că Rusia „va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja interesele naționale, inclusiv prin acțiuni juridice”, notează agenția EFE.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
rusia
sua