Putin a sugerat că România și Ungaria pot revendica teritorii ucrainene: „Deși nu au dreptul să facă acest lucru, este cel puțin de înțeles”

Putin a sugerat că România și Ungaria pot revendica teritorii ucrainene: „Deși nu au dreptul să facă acest lucru, este cel puțin de înțeles”
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2024

Declarația a fost făcută în timpul lecției de istorie pe care Vladimir Putin i-a ținut-o lui Tucker Carlson, pentru a justifica pretențiile teritoriale ale Rusiei - așa cum apare în transcriptul interviului de pe site-ul Kremlinului. Despre dorința de a revendica aceste teritorii ucrainene au vorbit recent liderii extremiști de la București și Budapesta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vladimir Putin a reluat teza sa potrivit căreia Ucraina este un stat artificial, menționând, printre altele, că teritorii ale Ungariei și României au fost luate și date acestei țări, arată Libertatea.

Hotelurile din Bulgaria majorează din nou prețurile, turiștii glumesc: „Nu-mi permit să merg la Velingrad, mă duc în Maldive” CITEȘTE ȘI Hotelurile din Bulgaria majorează din nou prețurile, turiștii glumesc: „Nu-mi permit să merg la Velingrad, mă duc în Maldive”

Declarația a fost făcută în interviul acordat jurnalistului american Tucker Carlson, în care liderul de la Kremlin a îndemnat SUA să sisteze ajutorul militar acordat Ucrainei și să negocieze pentru a convinge Kievul să cedeze mai multe teritorii Rusiei, cu scopul de a pune capăt războiului.

Discuțiile despre război au fost prefațate de o lungă lecție de istorie, în care Putin și-a expus revendicările teritoriale, vorbind despre Rusia, Lituania, Polonia și Ucraina, într-un monolog care a dus de la domnia din secolul al IX-lea a lui Oleg cel Înțelept, la luptele din anii 1300, până la o critică a politicii externe a lui Lenin.

Acesta este contextul în care Putin a menționat și România. „După cel de-Al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care aparținuseră Poloniei înainte de război, o parte din teritoriile care aparținuseră anterior Ungariei și României. Astfel, României și Ungariei le-au fost luate o parte din pământurile lor și date Ucrainei, iar acestea au rămas în continuare parte a Ucrainei. Așadar, în acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial, care a fost modelat după voința lui Stalin”, a spus Putin.

De notat că liderul de la Kremlin a mai făcut referire la România în acest context în celebrul eseu publicat pe site-ul Kremlinului în 2021, în care justifica, de asemenea, pretențiile teritoriale ale Rusiei. „Credeți că Ungaria are dreptul de a-și lua înapoi pământurile de la Ucraina? Și că alte națiuni au dreptul să se întoarcă la granițele lor din 1654?”, a întrebat Tucker Carlson, în interviu.

FOTO Inspecție neanunțată a unui oficial guvernamental la Autostrada Ford. Antreprenorului turc i se cer mai mulți muncitori CITEȘTE ȘI FOTO Inspecție neanunțată a unui oficial guvernamental la Autostrada Ford. Antreprenorului turc i se cer mai mulți muncitori

„Credeți că Ungaria are dreptul de a-și lua înapoi pământurile de la Ucraina? Și că alte națiuni au dreptul să se întoarcă la granițele lor din 1654?”, a întrebat Tucker Carlson, în interviu. „Nu sunt sigur că ar trebui să se întoarcă la granițele din 1654, dar având în vedere epoca lui Stalin, așa-numitul regim al lui Stalin – care, așa cum mulți susțin, a cunoscut numeroase încălcări ale drepturilor omului și încălcări ale drepturilor altor state – se poate spune că ar putea revendica acele pământuri ale lor, deși nu au dreptul să facă acest lucru, este cel puțin de înțeles”, a spus liderul de la Kremlin.

Întrebat dacă i-a spus acest lucru lui Viktor Orban, Putin a răspuns negativ. „Niciodată. Nu i-am spus niciodată. Nici măcar o singură dată. Nici măcar nu am avut vreo conversație pe această temă, dar de fapt știu cu siguranță că maghiarii care trăiesc acolo (în Ucraina) au vrut să se întoarcă pe pământul lor istoric”, a spus el. Transilvania a apărut și ea în interviu, menționată de această dată de Tucker Carlson, după o relatare a lui Putin despre etnicii maghiari din Ucraina.

„Cred că sunt multe lucruri de genul acesta. Multe țări se simt supărate din cauza Transilvaniei, multe țări se simt nemulțumite de granițele redesenate după războaiele din secolul XX”, a spus Carlson. Carlson nu a dezvoltat pe tema Transilvaniei. El s-a declarat în mai multe rânduri un admirator al premierului maghiar Viktor Orban, cu care s-a și întâlnit. Perspectiva revendicărilor teritoriale ale României și Ungariei a fost ridicată recent de liderii extremiști de la București și Budapesta.

În România, declarațiile au fost făcute de Claudiu Târziu, senator AUR și unul dintre liderii partidului, la manifestațiile de Ziua Unirii Principatelor Române și au adoptat un stil revizionist similar celui folosit de Moscova pentru justificarea războiului, motiv pentru care au fost imediat preluate și de presa rusă. „Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei nu poate fi uitat, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să-l uităm. Moldova e ciuntită”, a spus Claudiu Târziu, pe 24 ianuarie, potrivit Ziarul de Iași. Ulterior, Claudiu Târziu a respins acuzațiile de revizionism și a susținut că nu dorește decât „recuperarea unui drept istoric” prin „metode diplomatice”.

În Ungaria, partidul de extremă-dreapta „Patria noastră” a fost cel care a semnalat, câteva zile mai târziu, că va revendica o regiune din vestul Ucrainei, unde trăiesc aproximativ 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina își va pierde statalitatea în urma războiului declanșat de Rusia. „În ceea ce privește războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pace și o rezoluție prin negocieri”, a spus liderul formațiunii, Laszlo Toroczkai, într-un videoclip postat pe site-ul partidului său, în care cere autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei.

„Dacă acest război se termină cu Ucraina care își pierde statalitatea, pentru că asta este posibil, atunci, în calitate de singur partid ungar care a luat această poziție, permiteți-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatica”, a spus el.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
putin
ucraina