Putin promulgă o lege care-i permite încă două mandate. Poate rămâne la Kremlin până în 2036

Putin promulgă o lege care-i permite încă două mandate. Poate rămâne la Kremlin până în 2036
scris 5 apr 2021

Președintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, aflat la putere din 2000, a promulgat legea care-i permite să candideze la încă două mandate de președinte, deschizându-și astfel calea unei rămâneri la Kremlin până în 2036, o lege care-i acordă imunitate pe viață, relatează AFP.

Această lege, publicată pe portalul oficial rus, a fost adoptată definitiv de Parlament în martie, în urma unui referendum constituțional organizat în vara trecută, arată news.ro.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Putin, care se află la conducerea țării din 2000, ar fi urmat să se retragă de la Krelin la sfârșitul actualului mandat, în 2024, în contextul în care legislația rusă nu permitea unui președinte să deținămai mult de două mandate consecutive.

Însă, potrivit textului promulgat luni, ”această restricție nu se aplică celor care ocupă postul de șef de stat înaintea intrării în vigoare a amendamentelor Constituției aprobate prin referendumul din 2020.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Aceasta nu este prima oară când Putin atinge limita celor două mandate.

În 2008, el a preluat postul de premier și i-a lăsat Kremlinul fostului său șef de Guvern, Dmitri Medvedev. În urma acestei rocade de patru ani, al a fost reales președinte în 2012.

Revizuirea constituțională adoptată în vara lui 2020 introduce de asemenea în Constituție principii conservatoare dragi președintelui - credința în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învățământu patriotic și o imunitate pe viață, garantată președinților ruși.

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

Opozantul politic Aleksei Navalnîi, încarcerat, a catalogat referendumul drept o”minciună uriașă”, iar ONG-ul Golos, specializat în observarea alegerilor, a denunțat o atingere ”fără precedent” a suveranității poporului rus.

Votul, organizat timp de o săptămână, din cauza pandemiei covid-19, și al cărui rezultat nu ridica îndoieli, s-a încheiat cu o victorie a taberei ”da” de 77,92% și oparticipare de 65%, potrivit datelor oficiale.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
rusia