Președintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, aflat la putere din 2000, a promulgat legea care-i permite să candideze la încă două mandate de președinte, deschizându-și astfel calea unei rămâneri la Kremlin până în 2036, o lege care-i acordă imunitate pe viață, relatează AFP.
Această lege, publicată pe portalul oficial rus, a fost adoptată definitiv de Parlament în martie, în urma unui referendum constituțional organizat în vara trecută, arată news.ro.

Putin, care se află la conducerea țării din 2000, ar fi urmat să se retragă de la Krelin la sfârșitul actualului mandat, în 2024, în contextul în care legislația rusă nu permitea unui președinte să deținămai mult de două mandate consecutive.
Însă, potrivit textului promulgat luni, ”această restricție nu se aplică celor care ocupă postul de șef de stat înaintea intrării în vigoare a amendamentelor Constituției aprobate prin referendumul din 2020.

Aceasta nu este prima oară când Putin atinge limita celor două mandate.
În 2008, el a preluat postul de premier și i-a lăsat Kremlinul fostului său șef de Guvern, Dmitri Medvedev. În urma acestei rocade de patru ani, al a fost reales președinte în 2012.
Revizuirea constituțională adoptată în vara lui 2020 introduce de asemenea în Constituție principii conservatoare dragi președintelui - credința în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învățământu patriotic și o imunitate pe viață, garantată președinților ruși.

Opozantul politic Aleksei Navalnîi, încarcerat, a catalogat referendumul drept o”minciună uriașă”, iar ONG-ul Golos, specializat în observarea alegerilor, a denunțat o atingere ”fără precedent” a suveranității poporului rus.
Votul, organizat timp de o săptămână, din cauza pandemiei covid-19, și al cărui rezultat nu ridica îndoieli, s-a încheiat cu o victorie a taberei ”da” de 77,92% și oparticipare de 65%, potrivit datelor oficiale.