Putin se duce în Turcia

Putin se duce în Turcia
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2023

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că face presiuni asupra Rusiei pentru a prelungi cu cel puțin trei luni acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră și a anunțat o vizită a președintelui Vladimir Putin în luna august, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Erdogan a vorbit la o conferință de presă comună cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce s-au întâlnit la Istanbul pentru a discuta soarta acestui acord negociat anul trecut de Turcia și ONU, care permite exportul în siguranță a cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră, în ciuda războiului, arată news.ro.

Fermierii austrieci au cerut Comisiei Europene să transporte cereale ucrainene în țările africane, nu în Europa CITEȘTE ȘI Fermierii austrieci au cerut Comisiei Europene să transporte cereale ucrainene în țările africane, nu în Europa

Erdogan a declarat că se lucrează la prelungirea acordului, care expiră la 17 iulie, pentru perioade mai lungi după această dată. Acordul va fi unul dintre cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii sale cu Putin care va veni în luna viitoare în Turcia, a menționat Erdogan.

"Speranța noastră este ca acesta să fie prelungit cel puțin o dată la trei luni, nu la două luni. Vom face un efort în acest sens și vom încerca să mărim durata acestuia la doi ani", a declarat liderul turc la conferința de presă comună cu Zelenski.

Rusia, nemulțumită că nu sunt puse în aplicare prevederi care o privesc direct din acordului privind cerealele, a amenințat că nu va permite o nouă prelungire a acestuia dincolo de 17 iulie.

Președintele ucrainean a venit vineri în Turcia după deplasări în Bulgaria, Republica Cehă și Slovacia. El a efectuat un mini-turneu în aceste capitale ale unor țări mermbre NATO cu scopul de a le încuraja să ia măsuri concrete la summitul de săptămâna viitoare pentru a acorda Kievului statutul de membru al alianței, pe care Erdogan a spus că Ucraina îl merită.

Polonia va cumpăra sisteme Patriot în valoare de 15 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Polonia va cumpăra sisteme Patriot în valoare de 15 miliarde de dolari

Erdogan și Zelenski au discutat, de asemenea, despre o altă chestiune cheie pentru viitoarele convorbiri ale lui Erdogan cu Putin - problema schimburilor de prizonieri, despre care liderul ucrainean a spus că a fost primul subiect de pe agendă. "Sper că vom obține în curând un rezultat", a spus, la rândul său, Erdogan. Zelenski a menționat că va aștepta rezultatul pentru a comenta, dar a precizat că discuția a intrat în detalii privind întoarcerea tuturor prizonierilor, inclusiv a copiilor deportați în Rusia și a altor grupuri.

"Lucrăm la întoarcerea prizonierilor noștri, a prizonierilor politici, a tătarilor din Crimeea", a declarat el, referindu-se la membrii comunității musulmane din Ucraina din peninsula anexată de Rusia în 2014. "Partenerii noștri au toate listele. Lucrăm cu adevărat la acest lucru", a asigurat Zelenski.

Erdogan a declarat că această problemă ar putea fi abordată și în contactele sale cu liderul rus înainte de vizita acestuia. "Dacă vom purta niște convorbiri telefonice înainte de aceasta, vom discuta și despre asta", a promis el.

Kremlinul a declarat că va urmări cu atenție discuțiile, afirmând că Putin a apreciat foarte mult medierea lui Erdogan în încercarea de a rezolva conflictul din Ucraina. "În ceea ce privește viitoarele contacte dintre Putin și Erdogan, nu le excludem în viitorul apropiat", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, înainte de discuțiile de la Istanbul dintre Erdogan și Zelenski.

Viktor Orban acuză Bruxellesul că cere statelor UE noi fonduri întrucât a adus UE în \ CITEȘTE ȘI Viktor Orban acuză Bruxellesul că cere statelor UE noi fonduri întrucât a adus UE în "pragul falimentului"

Turcia, membră NATO, a reușit să păstreze relații cordiale atât cu Rusia, cât și cu Ucraina în cele 16 luni de război, iar anul trecut a ajutat la intermedierea schimburilor de prizonieri. Turcia nu s-a alăturat aliaților săi occidentali în ceea ce privește impunerea de sancțiuni economice Rusiei, dar a furnizat, de asemenea, arme Ucrainei și a cerut ca suveranitatea acesteia să fie respectată.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
turcia