Rata inflației din Turcia, la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni

Rata inflației din Turcia, la cel mai redus nivel din ultimele nouă luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2023

Rata anuală a inflației în Turcia a încetinit la 64,27% în decembrie, de la 84,39% luna precedentă, situându-se la cel mai redus nivel din martie 2022, conform datelor publicate de Institutul de Statistică, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Economiștii se așteptau ca inflația să crească la 66,53% în decembrie. În decembrie, rata anuală a inflației în Turcia a încetinit pentru a doua lună consecutiv, după ce în octombrie a urcat la 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, scrie Agerpres.

Guvernul modernizează o cale ferată spre Ucraina CITEȘTE ȘI Guvernul modernizează o cale ferată spre Ucraina

În decembrie, costurile legate de locuință au urcat în ritm anual cu 79,83%, în timp ce prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au crescut cu 77,87%. De asemenea, prețurile pentru mobilierul și accesoriile pentru locuință a înregistrat un avans de 73,02%.

În ritm lunar, prețurile de consum au urcat cu 1,18% în decembrie.

Inflația crește în Turcia din toamna anului trecut, în urma deprecierii monedei naționale. Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, în pofida intervențiilor repetate pe piață ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluții în rândul monedelor de pe piețele emergente.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie