Republica Moldova: Curtea Constituțională i-a suspendat din nou atribuțiile președintelui Dodon

Republica Moldova: Curtea Constituțională i-a suspendat din nou atribuțiile președintelui Dodon
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2018

Curtea Constituțională a Republicii Moldova i-a suspendat din nou atribuțiile președintelui Igor Dodon în contextul refuzului său de a numi noi miniștri din Guvernul Filip, anunță Deschide.md. Igor Dodon a comentat pe Facebook, afirmând că CC a comis o dublă ilegalitate și că decizia "ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul și independența judecătorilor Curții".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform Constituției, președintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează repetat, este obligat să semneze decretele, scrie News.ro.

"Prin decizia sa de a suspenda din funcție Președintele ales legitim și prin vot direct de către cetățenii Republicii Moldova, Curtea Constituțională a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea mea de a stopa o gravă încălcare de legislație și a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un așa-numit președinte interimar", a replicat Dodon într-o postare pe Facebook.

SUA impun noi sancțiuni Rusiei în domeniul militar și al informațiilor și unei unități militare chineze care a cumpărat avioane și rachete ruse; Moscova acuză Washingtonul că amenință ”stabilitatea mondială” CITEȘTE ȘI SUA impun noi sancțiuni Rusiei în domeniul militar și al informațiilor și unei unități militare chineze care a cumpărat avioane și rachete ruse; Moscova acuză Washingtonul că amenință ”stabilitatea mondială”

El a explicat că Silvia Radu nu poate fi numită în funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru că nu îndeplinește toate cerințele conform Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, iar Nicolae Ciubuc, propus pentru funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, nu corespunde criteriilor de integritate și că, deși cei de la guvernare știu foarte bine despre abaterile penale pe care le-a comis, insistă pe promovarea sa într-o funcție atît de importantă.

"Regret că, în loc să stopeze încălcările grave comise de guvernare, Curtea Constituțională dă undă verde promovării lor în continuare. Aceasta ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul și independența judecătorilor Curții. Cei de la putere și instituțiile pe care le controlează pur și simplu nu-și dau seama de gravitatea acțiunilor lor și de consecințele ce vor surveni. Însă, mai devreme sau mai tîrziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească. Și vor răspunde așa cum prevede legislația în vigoare, pe care ei astăzi o încalcă cu atîta nerușinare, promovîndu-și interesele înguste de partid", a conchis Dodon..

Anterior, Igor Dodon a fost suspendat din funcție de trei ori prin decizia Curții Constituționale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului Apărării, iar la sfârșitul lunii decembrie - decretele altor șapte noi membri ai Guvernului.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie președintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat Legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
dodon