Republica Moldova împrumută 200 milioane euro de la BERD pentru achiziții de urgență de gaze

Republica Moldova împrumută 200 milioane euro de la BERD pentru achiziții de urgență de gaze
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 nov 2022

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă Republicii Moldova un împrumut de 200 milioane de euro pentru achiziții de gaze naturale în regim de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Finanțarea a fost aprobată de Consiliul de administrație al BERD joi, în cadrul unei reuniuni extraordinare.

Împrumutul reprezintă a doua tranșă dintr-un credit de tip revolving în valoare de 300 milioane de euro aprobat de BERD pentru Republica Moldova în luna iunie, cu scopul de a spori securitatea energetică a țării.

GRAFICE Inflația din SUA încetinește peste așteptări. Acțiunile cresc puternic CITEȘTE ȘI GRAFICE Inflația din SUA încetinește peste așteptări. Acțiunile cresc puternic

“Tranșa de 200 de milioane de euro a fost concepută pentru a fi utilizată pentru achizițiile de urgență de gaze în cazul întreruperii aprovizionării în cadrul actualului contract de cinci ani încheiat de Moldova cu furnizorul rus de stat Gazprom. Aceasta va ajuta guvernul să își refacă rezervele de gaz și va proteja nevoile de bază și mijloacele de trai economice ale celor 2,7 milioane de moldoveni și ale refugiaților din Ucraina”, arată BERD.

Prima tranșă, de 100 milioane de euro, a fost acordată furnizorului de stat Energocom pentru achiziționarea de gaze naturale pe hub-urile Uniunii Europene.

Cum a relatat Profit.ro, Republica Moldova a importat pentru prima dată în istorie gaze naturale din Occident în această lună, cantitățile achiziționate de către furnizorul de stat Energocom tranzitând dinspre Vest conductele magistrale ale Slovaciei și Ucrainei.

Republica Moldova se confruntă cu o penurie semnificativă de energie, pe fondul prețurilor record și al întreruperilor de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina. Țara depinde de Ucraina pentru importurile de energie electrică și de Rusia pentru gaze.

Operatorul sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, a declarat stare de alertă în sistemul de peste Prut pe 21 octombrie, după oprirea livrărilor de electricitate de către Ucraina din cauza atacurilor rusești cu rachetă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale republica moldova
gazprom republica moldova
criza energetica republica moldova
ber
imprumut berd gaze moldova