Din nou deficit de energie peste Prut. Republica Moldova primește curent din România de la Nuclearelectrica și Petrom, dar nu și de la centrala Cuciurgan din Transnistria

Din nou deficit de energie peste Prut. Republica Moldova primește curent din România de la Nuclearelectrica și Petrom, dar nu și de la centrala Cuciurgan din Transnistria
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 nov 2022

Republica Moldova are astăzi deficit comercial de energie electrică de peste 4.000 MWh, în condițiile în care nu s-a semnat contract de furnizare pentru noiembrie cu centrala pe gaze naturale de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria, care asigura până nu demult grosul aprovizionării, a anunțat luni seară vicepremierul de la Chișinău, Andrei Spînu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

S-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MW (putere orară - n.r.) pentru luna noiembrie. S-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica (SNN) pentru 35 MW (putere orară - n.r.) pentru luna noiembrie. Pentru ziua de mâine (azi, marți – n.r.), s-a procurat 5.530 MWh (cantitate totală - n.r.) energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate). Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES (operatorul centralei de la Cuciurgan – n.r.). În acest sens, pentru ziua de mâine vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4.070 MWh″, a declarant Spînu.

FOTO Romaero poate repara din nou avioane civile. Ministrul Economiei s-a dus personal la sediul companiei CITEȘTE ȘI FOTO Romaero poate repara din nou avioane civile. Ministrul Economiei s-a dus personal la sediul companiei

Acesta a adăugat că, pentru luna noiembrie, gigantul rus de stat producător de gaze Gazprom a confirmat livrarea a doar 5,7 milioane metri cubi de gaze pe zi pentru Republica Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Din acest volum, 3,4 milioane mc pe zi se vor repartiza pentru malul drept al Nistrului și 2,3 milioane mc pe zi pentru malul stâng, regiunea transnistreană urmând să primească cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.

De asemenea, tot luni, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 milioane mc de gaz, rezerva strategică a Republicii Moldova ajungând la un total de circa 127 milioane metri cubi.

FOTO Premieră în București - Nicușor Dan introduce de astăzi primul bilet 100% digital pentru transport local CITEȘTE ȘI FOTO Premieră în București - Nicușor Dan introduce de astăzi primul bilet 100% digital pentru transport local

″Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate″, a conchis Spînu.

Operatorul sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, a declarat stare de alertă în sistemul de peste Prut pe 21 octombrie, după oprirea livrărilor de electricitate de către Ucraina din cauza atacurilor rusești cu rachetă și după ce liderii separatiști de la Tiraspol au transmis că centrala pe gaze de la Cuciurgan, din Transnistria, nu va mai asigura decât 27% din necesarul de electricitate de pe malul drept al Nistrului, în scădere masivă față de procentul de 70% de dinainte, ca urmare a reducerii de către Gazprom cu 30% a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza energetica republica moldova
gazprom republica moldova
livrari energie romania republica moldova