Restaurantele din Grecia scumpesc puternic populara souvlaki

Restaurantele din Grecia scumpesc puternic populara souvlaki
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2022

În timp ce restaurantele din Grecia se pregătesc pentru sezonul de vară, urmăresc cu atenție impactul posibil dăunător al inflației, scos în evidență pe deplin de prețul souvlaki, o gustare populară atât în rândul localnicilor cât și al turiștilor, care a crescut în medie cu 30%, cu mult peste inflația de 10%, aflată la rândul ei la un maxim al ultimilor 28 de ani, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gustarea clasică de carne la grătar învelită în lipie, cu salată și iaurt cu usturoi, costă acum 3,30 euro (3,55 dolari), în medie, în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

În condițiile în care costul principalelor ingrediente ale  souvlaki - carne, legume și ulei de floarea-soarelui - este în creștere puternică, împreună cu prețurile energiei, din cauza impactului războiului și al pandemiei de Covid-19 asupra lanțurilor de aprovizionare, acest lucru evidențiază unele dintre principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială.

”Războiul din Ucraina ne-a afectat foarte mult. Clienții greci au scăzut substanțial”, a spus Thanasis Golas, în vârstă de 79 de ani, proprietarul unuia dintre cele mai vechi magazine de kebab din districtul Monastiraki, aflat la umbra Acropolei, în timp ce tăia bucăți de carne de porc pentru clientela sa în principal străină.

Văzut de multă vreme ca un produs ieftin, accesibil aproape oricui, souvlaki a devenit din ce în ce mai mult genul de articol pentru care cei cu bugete reduse se gândesc de două ori înainte de a-l cumpăra.

”În trecut îmi cumpăram două-trei souvlaki, azi am cumpărat doar unul, pentru că este foarte scump, iar salariile sunt mici acum”, spune Morina Ntotsi, o femeie de serviciu în vârstă de 58 de ani, care câștigă 720 de euro pe lună.

Sindicatul Grill and Restaurant din Atena spune că prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, uleiul de floarea soarelui importat în general din Ucraina s-a scumpit cu 125% și facturile la electricitate s-au mărit cu peste 100%.

”Sper că războiul se va sfârși curând”, a spus Spyros Bairachtaris, a cărui familie deține un restaurant lângă Acropole de mai bine de 140 de ani și care, după dublarea facturii la energie electrică, se chinuie să țină prețul souvlaki-ului la sub 3 euro pe porție.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
grecia