Rusia amenință Republica Moldova: Rusia este responsabilă pentru Transnistria. Moldovenii să fie foarte atenți

Rusia amenință Republica Moldova: Rusia este responsabilă pentru Transnistria. Moldovenii să fie foarte atenți
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 feb 2023

Relațiile Rusiei cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate la ora actuală, a admis purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. I-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă antirusească și i-a avertizat să nu inflameze și mai mult situația și ”să fie extrem de atenți”. Declarațiile vin la o săptămână după ce Chișinăul a declarat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de Rusia, relatează Reuters și EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia a acționat în ”mod responsabil” în ceea ce privește forțele de menținere a păcii pe care le are staționate în regiunea separatistă și a avertizat Republica Moldova să nu inflameze și mai mult situația. Rusia recomandă Republicii Moldova să dea dovadă de mai multă prudență în ceea ce privește regiunea separatistă Transnistria, a afirmat Peskov, după ce Chișinăul a cerut retragerea trupelor ruse staționate în regiune, notează EFE.

VIDEO Cum arată șantierul Drumului Expres Brăila-Galați. Probabilitate mare să fie deschis circulației anul acesta CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată șantierul Drumului Expres Brăila-Galați. Probabilitate mare să fie deschis circulației anul acesta

”Rusia a fost și este o parte responsabilă în ceea ce privește Transnistria și continuă să își îndeplinească atribuțiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noștri moldoveni să fie extrem de atenți în această privință”, a declarat reprezentantul președinției ruse. ”Relațiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate”, a declarat Peskov în conferința sa de presă zilnică. ”Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească”, a adăugat el. ”Guvernul moldovean accentuează orice poziție antirusească și, de fapt, ajunge la isterie”, a insistat Peskov, apreciind că ”lipsa unei poziții constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova”, ci dăunează relațiilor bilaterale, arată Digi 24.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută o nouă lege prooccidentală după ce guvernul precedent a demisionat în masă în urma unor luni în șir de scandaluri politice și economice. Noul guvern condus de premierul Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană și a cerut demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă susținută de Moscova care se învecinează cu Ucraina. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, - la fel ca omologul său ucrainean Volodimir Zelenski - a declarat anterior luna aceasta că dispune de informații care sugerează că Rusia pregătește o lovitură de stat pentru "răsturnarea" autorităților moldovene și a semăna haos în această republică. Rusia a negat aceste informații, dar Moscova s-a arătat reticentă față de posibilitatea ca Republica Moldova - care se află între Ucraina și România, membră a UE și NATO - să adere la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a exclus sâmbătă o ”amenințare militară iminentă” din partea Rusiei împotriva țării sale, dar a avertizat asupra războiului hibrid dus de Moscova prin dezinformare și a cerut ajutor comunității internaționale pentru a-l combate.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
republica moldova