Rusia își întărește controlul asupra peisajului media, în timp ce Yandex vinde rivalului VK pagina de pornire

Rusia își întărește controlul asupra peisajului media, în timp ce Yandex vinde rivalului VK pagina de pornire
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2022

Yandex, cea mai mare companie de internet din Rusia, a anunțat că a fost de acord să-și vândă aplicația de știri și pagina de pornire yandex.ru către rivalul controlat de stat VK, care deține mai ales rețeaua social media VKontakte, o mișcare dramatică care probabil va limita și mai mult accesul rușilor la media independente, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Întreaga tranzacție - prin care Yandex va achiziționa 100% din serviciul de livrare mâncare la domiciliu Delivery Club - marchează o schimbare semnificativă în peisajul internetului din Rusia, cu Yandex trecând efectiv supravegherea distribuirii conținutului online către un actor prietenos cu Kremlinul.

VIDEO PROFIT LIVE Vlad Damian, Head of Investor Leasing Office, CBRE: Biroul devine mai degrabă un rezultat al unei dorințe de a lucra într-un mediu gândit în acest sens, decât o obligație. Iași, Cluj, Timisoara sunt orașe cu super potențial în continuare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Vlad Damian, Head of Investor Leasing Office, CBRE: Biroul devine mai degrabă un rezultat al unei dorințe de a lucra într-un mediu gândit în acest sens, decât o obligație. Iași, Cluj, Timisoara sunt orașe cu super potențial în continuare

Suprimarea timp de ani de zile de către Moscova a mass-media independente s-a intensificat brusc după ce Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina la 24 februarie, adoptând o lege ce interzice ceea ce ea numește "informații false" despre forțele armate ruse și anulând capacitatea multor organizații de a relata liber, scrie Agerpres.

"Boardul și conducerea Yandex au ajuns la concluzia că interesele părților companiei (...) sunt cel mai bine servite prin continuarea ieșirii strategice din afacerile media și trecerea la concentrarea pe alte tehnologii și servicii", a precizat Yandex într-un comunicat.

Yandex, cotat la Nasdaq și numit adesea "Google al Rusiei", s-a conformat în ultimii ani cererilor Moscovei și amenințărilor că va fi amendat în legătură cu articolele publicațiilor care pot apărea pe agregatorul său de știri, atrăgând critici asupra libertății presei.

Yandex restricționează accesul la site-uri, multe dintre ele media independente și care au fost interzise de autoritatea de reglementare a comunicațiilor Roskomnadzor, în timp ce în februarie a început să avertizeze utilizatorii ruși care caută știri despre evenimentele din Ucraina asupra informațiilor nesigure online.

Este oficial, iPadOS 16 va fi lansat mai târziu decât iOS 16 CITEȘTE ȘI Este oficial, iPadOS 16 va fi lansat mai târziu decât iOS 16

Un fost șef al Yandex News, Lev Gerșenzon, a descris la 1 martie Yandex ca un element cheie în ascunderea informațiilor despre conflictul din Ucraina. Yandex a negat că este complice la cenzură, notează Reuters.

"Ne cumpărăm libertatea", a declarat o sursă apropiată Yandex. "Această afacere a fost o povară atât de grea".

"Acest lucru ne va permite să ne facem afacerea în mod semnificativ depolitizat, practic complet depolitizat", a adăugat această sursă.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
yandex