Rusia intenționează să își achite obligațiile pe care le are față de deținătorii de eurobonduri utilizând un mecanism similar cu schema care în prezent este utilizată pentru plata în ruble a gazelor naturale rusești, informează un articol publicat în cotidianul financiar rus Vedomosti în care este citat ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, transmite Reuters.
Pentru a fi plătiți, deținătorii de eurobonduri emise de Rusia vor trebui să deschidă un cont în valută și unul în ruble la o bancă rusească, a declarat Anton Siluanov pentru Vedomosti, scrie Agerpres.
Miercurea trecută, SUA au împins Rusia mai aproape de punctul de intrare în incapacitate de plată, prin decizia de a nu prelungi o excepție care permitea plata în dolari a deținătorilor americani de obligațiuni rusești, pe măsură ce Washingtonul crește presiunile asupra Moscovei din cauza intervenției militare în Ucraina.
Confruntat cu o criză a datoriilor fără precedent, ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a declarat vineri că Moscova va continua să își ramburseze datoria externă în ruble, adăugând că va apăra, prin orice mijloace, rolul Rusiei de debitor de încredere.
"La fel ca în cazul plății în ruble pentru gazele naturale: suntem creditați în valută, există un schimb în ruble în numele cumpărătorilor de gaze și așa se face plata. Mecanismul de soluționare a Eurobondurilor va opera în mod similar, numai că în cealaltă direcție", a spus Anton Siluanov pentru Vedomosti. Grație acestui sistem, Rusia va putea ocoli infrastructura de plată occidentală, iar plățile vor fi făcute prin intermediul depozitarului central din Rusia, a adăugat Siluanov.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut ca țările pe care el le consideră "ostile" să plătească în ruble pentru gazele naturale livrate de Rusia, în caz contrar urmând să le fie întrerupte livrările. Conform acestei scheme, cumpărătorii străini de gaze că trebuie să își deschidă un cont la banca rusească de stat Gazprombank, în care să depoziteze euro sau dolari, iar baca rusă va converti sumele în ruble.