Rusia lansează Oculus, un sistem de depistare a conținutului ilegal de pe internet

Rusia lansează Oculus, un sistem de depistare a conținutului ilegal de pe internet
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2023

Rusia a lansat un sistem care va scana internetul pentru a depista conținutul ilegal, permițând astfel autorităților să depisteze mai ușor protestele neautorizate cum ar fi "propaganda LGBT" (a minorităților sexuale - n.red.), au anunțat mai multe surse oficiale preluate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Sistemul Oculus poate citi textul și recunoaște scenele ilegale din fotografii și materiale video, analizând peste 200.000 de imagini pe zi, în ritmul de una la trei secunde, a transmis agenția de presă Interfax.

După cutremur, Turcia se ridică împotriva dezvoltatorilor imobiliari CITEȘTE ȘI După cutremur, Turcia se ridică împotriva dezvoltatorilor imobiliari

Din februarie anul trecut, când forțele ruse au invadat Ucraina, Moscova a reprimat opoziția politică și presa independentă din Rusia, atâta cât mai rămăsese după restricțiile precedente. În același timp, au luat amploare teoriile conservatoare și naționaliste care dezaprobă stilurile de viață și orientările "netradiționale", observă Reuters.

Centrul Principal pentru Frecvențele Radio din cadrul Roskomnadzor (autoritatea de supraveghere a comunicațiilor) a afirmat, potrivit Interfax, că Oculus "detectează automat delicte cum ar fi conținutul extremist, apelurile la adunări publice ilegale sau la sinucidere, conținutul favorabil drogurilor, propaganda LGBT etc.". "De la începutul operațiunii militare speciale (denumirea oficială folosită în Rusia pentru război - n. red.) din Ucraina, 'falsurile' au proliferat și s-au răspândit într-un ritm fără precedent, cu scopul de a înlocui faptele reale cu o realitate elaborată special", adaugă instituția.

"Crearea acestui sistem este reacția noastră la provocările și acțiunile antirusești din partea unor resurse străine", mai arată Centrul.

Reuters reamintește că Rusia a acuzat Occidentul de promovarea unor informații false despre așa-numita "operațiune militară specială", cu scopul de a discredita forțele armate ruse, scrie Agerpres.

Anul trecut, parlamentul de la Moscova a adoptat legi care pedepsesc cu amenzi răspândirea unor astfel de informații, iar autoritățile au intervenit împotriva unor site-uri de știri și din mediile sociale care difuzează conținut în dezacord cu linia oficială privind conflictul. Toate televiziunile ruse sunt controlate de stat și respectă strict punctul de vedere guvernamental.

O altă lege recentă prevede amenzi pentru persoanele sau organizațiile care promovează "propaganda LGBT"; criticii susțin că astfel a devenit ilegală orice menționare în public a minorităților cum ar fi lesbienele, homosexualii, bisexualii sau cei care își schimbă sexul, categorii pentru care se folosește oficial termenul de "netradiționale".

Reuters precizează că a încercat fără succes să obțină un comentariu direct din partea Centrului citat de Interfax. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
internet