Rusia pune condiția supremă pentru pacea din Ucraina

Rusia pune condiția supremă pentru pacea din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2023

Negocierile de pace cu privire la Ucraina vor fi posibile doar dacă acestea vizează stabilirea unei „noi ordini mondiale” fără dominație americană, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferință de presă susținută la Ankara, unde se află într-o vizită oficială, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Negocierile nu pot avea loc decât în baza luării în considerare a intereselor rusești”, a declarat Lavrov.

Prețurile globale la alimente au scăzut pentru a 12-a lună consecutiv CITEȘTE ȘI Prețurile globale la alimente au scăzut pentru a 12-a lună consecutiv

„Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondiale”, a adăugat ministrul rus de externe în conferința de presă comună cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Moscova a amenințat vineri să pună sub semnul întrebării acordul care permite exportul cerealelor ucrainene dacă nu se face nimic pentru a înlătura obstacolele în fața exportului de îngrășăminte și de produse alimentare rusești scrie Agerpres.

„Dacă nu există niciun progres în ridicarea obstacolelor în calea exporturilor de îngrășăminte și cereale rusești, atunci noi ne întrebăm dacă acest acord este necesar”, a declarat șeful diplomației ruse, adăugând că Rusia ar putea acționa în afara acordului privind exportul de cereale dacă țările occidentale mențin ceea ce el a numit „obstacole”, potrivit Reuters.

Potrivit lui, discuțiile pe care le-a purtat la Ankara au vizat ”eșecul” în aplicarea condițiilor acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Lavrov a declarat că exporturile rusești de cereale și de îngrășăminte sunt afectate de lipsa accesului la asigurări și la sistemul de plăți SWIFT.

El a făcut apel la țările europene despre care a spus că au un excedent de cereale ucrainene să doneze o parte din ele țărilor sărace.

Ministrul de externe rus a sosit joi în Turcia, într-o vizită oficială de două zile, în cadrul căreia predomină dosare privind relațiile bilaterale și teme din actualitatea internațională, printre care Siria, războiul din Ucraina și acordul privind cerealele.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina
razboi