Rusia se confruntă cu dificultăți tot mai mari în încasarea banilor pentru petrolul exportat

Rusia se confruntă cu dificultăți tot mai mari în încasarea banilor pentru petrolul exportat
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2024

Companiile petroliere rusești se confruntă cu întârzieri de până la câteva luni în ceea ce privește încasarea facturilor pentru petrolul exportat, deoarece băncile din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU) devin tot mai precaute față de sancțiunile secundare ale SUA, au declarat pentru agenția Reuters opt surse familiare cu această chestiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Întârzierile de plată reduc veniturile Kremlinului și le fac să fie neregulate, permițând Washingtonului să își atingă dublul său obiectiv politic de sancționare – să întrerupă banii care merg spre Kremlin, fără a întrerupe însă fluxurile energetice globale, scrie G4Media.ro.

Prospecțiuni SA, controlat de Ovidiu Tender, își pregătește intrarea în Emiratele Arabe Unite CITEȘTE ȘI Prospecțiuni SA, controlat de Ovidiu Tender, își pregătește intrarea în Emiratele Arabe Unite

Mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite și Turcia și-au sporit cerințele de conformitate cu sancțiunile în ultimele săptămâni, ceea ce a dus la întârzieri sau chiar la respingerea transferurilor de bani către Moscova, potrivit celor opt surse bancare și comerciale.

Băncile, precaute de sancțiunile secundare ale SUA, au început să le ceară clienților lor să ofere garanții scrise că nicio persoană sau entitate de pe lista SDN (Special Designated Nationals) a SUA nu este implicată într-o tranzacție sau este beneficiarul unei plăți.

Sursele au cerut să nu fie numite din cauza sensibilității problemei și pentru că nu li se permite să vorbească cu presa.

În Emiratele Arabe Unite, băncile First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) au suspendat mai multe conturi legate de comerțul cu bunuri rusești, au declarat două surse.

Banca Mashreq din Emiratele Arabe Unite, băncile Ziraat și Vakifbank din Turcia și băncile chineze ICBC și Bank of China continuă să proceseze plăți, dar durează săptămâni sau luni pentru a le finaliza, au declarat patru surse.

Banca Mashreq a refuzat să comenteze. Băncile FAB și DIB din Emiratele Arabe Unite, Ziraat și Vakifbank din Turcia, ICBC din China și Bank of China nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că există probleme de plată atunci când a fost întrebat despre informațiile potrivit cărora băncile din China au încetinit ritmul plăților.

Gazprom plătește peste un miliard de dolari pentru preluarea fostei participații a Shell în proiectul Sakhalin CITEȘTE ȘI Gazprom plătește peste un miliard de dolari pentru preluarea fostei participații a Shell în proiectul Sakhalin

„Desigur, presiunea fără precedent din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene asupra Republicii Populare Chineze continuă”, a declarat Peskov într-o teleconferință zilnică cu reporterii.

„Acest lucru, desigur, creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor noastre comerciale și economice (cu China)”, a spus Peskov.

ORDINUL EXECUTIV AL SUA

Occidentul a impus o multitudine de sancțiuni Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022. Tranzacționarea cu petrol rusesc nu este ilegală atâta timp cât acesta este vândut sub un plafon de preț impus de Occident de 60 de dolari pe baril.

Exporturile de petrol rusesc și plățile pentru acesta au fost întrerupte în primele luni ale războiului, dar ulterior s-au normalizat, deoarece Moscova a redirecționat fluxurile către Asia și Africa, departe de Europa.

„Problemele au revenit din decembrie, după ce băncile și companiile au realizat că amenințarea sancțiunilor secundare ale SUA este reală”, a declarat o sursă comercială.

Sursa se referea la un ordin executiv al Trezoreriei SUA, publicat la 22 decembrie 2023, care avertiza că ar putea aplica sancțiuni pentru eludarea plafonului de preț rusesc asupra băncilor străine și le cerea acestora să se conformeze sancțiunilor.

Acesta a devenit primul avertisment direct cu privire la posibilitatea unor sancțiuni secundare asupra Rusiei, punând-o pe picior de egalitate cu Iranul în anumite domenii comerciale.

CONFIRMARE Termenul în care trebuie declarată la ANAF ieșirea din sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi - extins CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Termenul în care trebuie declarată la ANAF ieșirea din sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi - extins

În urma ordinului american, băncile chineze, din Emiratele Arabe Unite și Turcia care lucrează cu Rusia au intensificat controalele, au început să ceară documente suplimentare și au instruit mai mult personal pentru a se asigura că tranzacțiile sunt conforme cu plafonul de preț, au declarat sursele comerciale.

Documentele suplimentare pot include, de asemenea, detalii privind proprietatea tuturor companiilor implicate în tranzacție și datele personale ale persoanelor care controlează entitățile, astfel încât băncile să poată verifica orice expunere la lista SDN.

O sursă a declarat că o plată a fost întârziată cu două luni, în timp ce o alta a spus că întârzierile s-au ridicat la două-trei săptămâni.

„A devenit dificil și nici măcar pentru tranzacțiile în dolari. Uneori este nevoie de săptămâni pentru ca o tranzacție directă yuan-rubla să fie executată”, a declarat unul dintre comercianți.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
rusia
banci