Serbia va aproba proiectul privind dezvoltarea celei mai mari mine de litiu din Europa

Serbia va aproba proiectul privind dezvoltarea celei mai mari mine de litiu din Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iun 2024

Președintele sârb Aleksandar Vucic se pregătește să dea undă verde gigantului minier anglo-australian Rio Tinto pentru dezvoltarea celei mai mari mine de litiu din Europa, la doi ani după ce Belgradul a anulat proiectul, a anunțat publicația Financial Times, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Vucic a declarat pentru FT că "noile garanții" din partea Rio Tinto și UE ar urma să atenueze temerile Serbiei privind îndeplinirea standardelor de mediu la mina Jadar, din vestul țării, scrie Agerpres.

Jeep plănuiește un Renegade electric sub 30.000 de euro CITEȘTE ȘI Jeep plănuiește un Renegade electric sub 30.000 de euro

Reprezentanții Rio Tinto nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informația.

În întreaga lume guvernele și firmele concurează pentru a produce materiale considerate esențiale pentru tranziția energetică. Litiul este folosit în special la bateriile pentru vehiculele electrice (EV) și pentru dispozitivele mobile.

China este principalul furnizor global de minerale critice, dar Uniunea Europeană și SUA încearcă să majoreze livrările interne pentru a nu rămâne în urmă în tranziția energetică.

"Dacă rezolvăm toate problemele, mina ar putea fi inaugurată în 2028, și ar urma să producă 58.000 tone de litiu pe an, ceea ce ar fi suficient pentru 17% din producția EV din Europa, aproximativ 1,1 milioane de mașini", a afirmat Vucic în interviul acordat FT.

În 2022, Belgradul a revocat licența pentru proiectul Jadar al Rio Tinto, evaluat la 2,4 miliarde de dolari, după proteste masive cauzate de temerile privind îndeplinirea standardelor de mediu.

Dacă va fi finalizat, proiectul ar putea acoperi 90% din necesarul actual de litiu al Europei și ar ajuta Rio Tinto să devină un producător de top de litiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
litiu
mina