Exportul gazelor rusești către Europa s-ar putea putea apropia de final, chiar dacă va fi semnat un nou contract de tranzit cu Ucraina, cel mai important client tradițional al Gazprom, grupul austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, anunțând câștigarea unui proces de arbitraj cu gigantul rus de un sfert de miliard de dolari și că se așteaptă „la o înrăutățire a relațiilor sale cu Gazprom Export, care ar putea conduce la oprirea furnizării de gaze”.
OMV susține că a câștigat un proces de arbitraj intentat Gazprom Export, subsidiară a Gazprom, la Camera Internațională de Comerț (ICC) prin care a primit despăgubiri de 230 de milioane de euro (243,06 milioane de dolari) ca urmare a livrărilor neregulate de gaze rusești.
Despăgubirea, inclusiv dobânzile și costurile, ar contribui pozitiv la pierderile financiare suferite în 2022, a precizat compania într-un comunicat.
OMV a atenționat că „se așteaptă la o înrăutățire a relațiilor sale contractuale cu Gazprom Export, o subsidiară a gigantului gazier rus, care ar putea duce la oprirea furnizării de gaze”.
Cu toate acestea, grupul austriac și-a liniștit clienții, precizând că „poate livra toate volumele contractate de gaz în cazul unei posibile întreruperi a aprovizionării de către Gazprom Export”.
"Ne pregătim de multă vreme pentru o posibilă întrerupere a aprovizionării. În orice caz, aprovizionarea cu gaz a Austriei este sigură. Depozitele de gaze austriece sunt pline", a declarat miercuri ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, într-o postare pe X, potrivit Reuters.
În mai, OMV a anunțat că livrările de gaz de la Gazprom din Rusia ar putea fi suspendate din cauza unei hotărâri judecătorești, fără a identifica cazul.
La începutul lunii aprilie, gigantul energetic controlat de Kremlin, Gazprom, a cerut unei instanțe ruse să interzică OMV din Austria să apeleze la un arbitraj internațional.
CITEȘTE ȘI Autoritățile din Cehia analizează potențiala înțelegere anticoncurențială între producătorii de electricitate CEZ, EPH și Veolia EnergieÎn aceeași lună, Gazprom a intentat procese în Rusia împotriva companiei cehe de utilități CEZ, austriecilor de la OMV și grupului energetic slovac ZSE.
OMV a mai inițiat o procedură de arbitraj împotriva Gazprom în legătură cu participarea sa la exploatarea unor zăcăminte de gaze din Rusia.
Recent, CEO-ul și președintele OMV AG, Alfred Stern, a declarat c ă grupul austriac este ″complet pregătit″ să înlocuiască gazele rusești livrate în prezent prin Ucraina, în caz de oprire a tranzitului prin conductele ucrainene de la 1 ianuarie 2025, conform poziției oficiale a autorităților de la Kiev, și, în plus, nu are cantități de gaze naturale lichefiate (LNG) produse în Rusia în contractele sale de achiziție de LNG.
El a făcut declarația într-un interviu acordat în Emiratele Arabe Unite publicației locale de limbă engleză The National, deținută de regimul de la Abu Dhabi. Compania de stat emirateză Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) deține 24,9% din acțiunile OMV.
″Ne-am diversificat cu adevărat sursele de aprovizionare și ne-am asigurat că în contractele noastre de achiziție de LNG nu există deloc gaz rusesc″, a spus Stern, care în septembrie s-a întâlnit la Guvern cu premierul român Marcel Ciolacu.
În prima jumătate a anului, importurile de LNG din Rusia ale Europei au crescut cu 11% față de perioada similară din 2023, în timp ce achizițiile din SUA, Qatar sau Nigeria au scăzut, potrivit Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).
CITEȘTE ȘI Stellantis și Leapmotor renunță la planurile de producție din Polonia″În prezent nu există sancțiuni (europene – n.r.) care să interzică importurile de gaze rusești, fie ele prin conducte sau sub formă de LNG. În același timp, compania este complet pregătită să înlocuiască gazele rusești livrate în prezent prin Ucraina dacă Kievul nu va prelungi acordul de tranzit cu Moscova, care expiră anul acesta. Ne-am diversificat integral sursele de gaze. Totodată, am rezervat capacități de transport pe care putem să le accesăm oricând, dacă tranzitul prin Ucraina încetează. Suntem pregătiți să ne onorăm toate contractele de livrare încheiate cu clienții″, a punctat șeful OMV.
Prin conductele ucrainene, în Europa ajung anual circa 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale extrase de gigantul rus de stat Gazprom, din care o porțiune semnificativă este achiziționată de către Austria și Slovacia.
Printre sursele de aprovizionare cu LNG ale OMV se numără companii exportatoare din Statele Unite și Orientul Mijlociu, cu care austriecii au semnat contracte pe termen lung.