Compania-mamă austriacă a OMV Petrom cumpără LNG american pentru a înlocui gazele rusești. Livrări din 2029, teoretic al treilea an de producție pentru Neptun Deep

Compania-mamă austriacă a OMV Petrom cumpără LNG american pentru a înlocui gazele rusești. Livrări din 2029, teoretic al treilea an de producție pentru Neptun Deep
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2023

Grupul austriac OMV, compania-mamă a celui mai mare producător de hidrocarburi din România, OMV Petrom, concesionar (alături de Romgaz) și operator al perimetrului offshore Neptun Deep, în care se află cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră românească, a încheiat un acord pe termen lung de achiziție de gaze naturale lichefiate (LNG) cu Cheniere Energy, cel mai mare producător și exportator de profil din Statele Unite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În baza acordului, începând cu ultima parte a anului 2029, americanii le vor livra austriecilor până la 850.000 de tone de LNG anual, prin intermediul a maximum 12 transporturi navale pe an.

ULTIMA ORĂ Banca Transilvania reușește să atragă 500 milioane euro din piețele internaționale, într-o nouă emisiune de obligațiuni MREL, suprasubscrisă de 6 ori și cu costuri în scădere față de precedenta CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Banca Transilvania reușește să atragă 500 milioane euro din piețele internaționale, într-o nouă emisiune de obligațiuni MREL, suprasubscrisă de 6 ori și cu costuri în scădere față de precedenta

Teoretic, potrivit planurilor anunțate public, 2029 ar trebui să fie al treilea an de producție pentru Neptun Deep, unde extracția de gaze este preconizată să înceapă în 2027.

LNG-ul contractat acum de grupul austriac de la Cheniere va fi recepționat și regazeificat la facilitatea Gate LNG Terminal din portul olandez Rotterdam, unde OMV are rezervate capacități pe termen lung. Prețul contractual este indexat la evoluția cotațiilor de pe hub-ul olandez de tranzacționare Title Transfer Facility (TTF), de referință pentru Europa de Vest.

FOTO ROMARM și Elbit vor fabrica obuziere la Uzina Automecanica Moreni CITEȘTE ȘI FOTO ROMARM și Elbit vor fabrica obuziere la Uzina Automecanica Moreni

OMV a făcut astfel încă un pas semnificativ în diversificarea surselor sale de aprovizionare a clienților pe termen lung, prin asigurarea de surse alternative non-rusești. Acest contract subliniază strategia noastră prudentă, de a ne adapta la schimbarea dinamicilor pieței″, a declarat vicepreședintele executiv al grupului austriac, Berislav Gaso.

Cei de la OMV au semnalat mai demult că vor să se delimiteze de partenerii tradiționali ruși de la Gazprom și să caute gaze din alte surse, CEO-ul Alfred Stern declarând luna trecută că ″livrările de gaze din Rusia sunt nesigure și prezintă un risc mult mai mare decât în trecut”.

Guvernul a stabilit - STS va construi în Bragadiru un centru de date care va deservi inclusiv ANAF și va ajuta Fiscul la modernizarea actualului centru de date de la Brașov CITEȘTE ȘI Guvernul a stabilit - STS va construi în Bragadiru un centru de date care va deservi inclusiv ANAF și va ajuta Fiscul la modernizarea actualului centru de date de la Brașov

″Acest acord pe termen lung cu OMV va spori capacitatea Cheniere de a furniza LNG în Europa, unde securitatea energetică nu a fost niciodată mai importantă″, a spus acum și vicepreședintele executiv al Cheniere, Anatol Feygin, care a amintit că primele livrări ale americanilor pentru OMV datează din 2018.

Cheniere este cel mai mare producător și exportator de LNG din SUA. Compania deține facilitățile de lichefiere Sabine Pass și Corpus Christi, de pe coasta de Vest a Statelor Unite, cu capacitate totală de producție de 45 milioane de tone pe an, plus proiecte de noi facilități aflate în construcție, cu capacitate de peste 10 milioane tone pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua export lng europa
omv gazprom
omv lng american
omv cheniere
omv petrom neptun deep